Alzheimer nedir? Alzheimer tedavi yöntemleri neler?

80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde Alzheimer görülmektedir. Alzheimer unutkanlık hastalığı olarak bilinir ancak her unutkanlık Alzheimer'a işaret değildir. Alzheimer hastalığının ne olduğu, belirtilerinin ve tedavi yöntemlerinin neler olduğu vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında. Peki, Alzheimer nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri neler? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Özellikle yaş ilerledikten sonra ortaya çıkan Alzheimer hastalığı 65 yaşın üzerinde 15 kişiden birinde görülüyor. Alzheimer günlük yaşamın getirdiklerini uygulayamama gibi problemler yaratabiliyor. Alzheimer hastalığının ne olduğu, belirtilerinin ve tedavi yöntemlerinin neler olduğu vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında. Peki, Alzheimer nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri neler? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Alzheimer nedir? Alzheimer tedavi yöntemleri neler?

80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Alzheimer hastalığı genellikle kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Alzheimer unutkanlık olarak bilinir ancak her unutkanlık Alzheimer hastalığı anlamına gelmez. Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası olduğu biliniyor. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Alzheimer nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir kısaca açıklayalım…

ALZHEIMER NEDİR?

Alzheimer hastalığı çoğunlukla psikiyatrik hastalıklarla karıştırılabilen, kişinin gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerinin yıkımına neden olan bir beyin hastalığıdır. Kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma, karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Anormal davranışlarda bulunur. Kişiliği değişmeye başlar, kaygı artar en sonunda kendisini dahi tanıyamaz duruma gelir.

ALZHEİMER OLMAMANIN PÜF NOKTALARI

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, 60'lı yaşlardan sonra görülme sıklığı artan ve halk arasında “unutkanlık” olarak bilinen alzheimere yakalanmamanın yapılacak bazı uğraşlarla mümkün olabildiğini belirtti.

ALZHEIMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her unutkanlık bu hastalığın habercisi değildir. Öncelikle bunu bilmemiz gerekiyor. Unutkanlık ile beraber beceri kaybı görülüyor ve kişilik özellikleri değişim gösteriyorsa daha dikkatli olmak gerekiyor.

Alzheimer belirtileri şöyle seyreder:

 Beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlamıştır.
 Kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar.(Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz.)
 Kelimeleri bulurken zorlanır.
 Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamaz.
 Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme başlar.
 Eşyaların yerlerini karıştırır(koyarken başka yere koymak)
 Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir.
 Karakter özellikleri değişir, insanları suçlar.
 Psikolojisi bozulur. Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık bir hale gelir.
 Sorumluluk sahibi olmaktan kaçar.
 Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum olur.

ALZHEİMER TEDAVİSİ

Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Alzheimer konusundaki çalışma ve gelişmelerde durum karamsar değildir. 1990’ların sonundan itibaren hastalığın tedavisinde kullanılan 4 önemli ilaç piyasaya çıkmıştır. Bu ilaçlar erken dönemde kullanıma başlanırsa etkili olmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 500 bin civarında Alzheimer hastası belirtilen ilaçları kullanarak tedavilerini sürdürmektedirler. Alzheimer hastalarında sosyal yaşamı hareketlendirmek, çeşitli hobiler edinilmesi büyük yararlar sağlayacaktır.

TÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ

Türkiye Alzheimer Derneği, hasta yakınları ve Alzheimer hastalığı konusunda uzman hekimler tarafından 1997 yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür ve Türkiye genelinde 13 şubesiyle hizmet vermektedir. İkisinin Istanbul’un iki yakasında yer aldığı şubeler, Ankara, İzmir, Mersin, Eskişehir, Denizli, Samsun, Kayseri, Bursa, Konya ve Antalya’da toplam 1500 üyeyle faaliyet göstermektedir.

Derneğin çalışmalarında en büyük öncelik, halkımızın Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve bu hastalıktan mustarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesinin arttırılması konularına verilmektedir. Bu bağlamda Türkiye Alzheimer Derneği:

Alzheimer Hastalığı (bunama) olan hastaların teşhisini, tedavi ve rehabilitasyonu sağlayıcı girişimlerde bulunmakta;

Alzheimer Hastalığının bilinirliğini artırmak amacı ile belediyeler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve gönüllüleri ile bilinçlendirme faaliyetleri yürütmekte;
Hastaların kısa ve uzun süreli kaliteli vakit geçirmeleri ve bakımları için gündüz bakımevleri, yatılı bakımevleri, ve rehabilitasyon merkezleri oluşturma çabası içerisinde: Okmeydanı’nda bir model olarak “Gündüz Yaşam Evi’ni” hayata geçirmiş olup, şehrin ve ülkenin başka bölgelerinde de gündüz bakımevleri açılması için liderlik faaliyetlerini sürdürmekte;
Alzheimer Hastalığı konusunda uzman hekimlerin ve gönüllülerin desteğiyle Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına her türlü sosyal destek ve eğitimler vermekte;
Alzheimer hastalarının hastalık sürecinde doğru ve kaliteli bakılabilmeleri için doktor, hemşire ve sağlık personellerini eğitmekte;

Alzheimer hasta yakınlarına, uzman psikologların yönetiminde psikolojik destek ve dayanışma toplantıları düzenlemekte;

Alzheimer hastalığıyla ilgili özel dal merkezleri açıp bu merkezler için alt yapı, tıbbi araç ve gereçler, cihazlar, rehabilitasyon gereçleri ve personel temin etmekte;

Açılacak olan huzurevi/bakımevlerine kalite danışmanlığı vermektedir.Türkiye Alzheimer Derneği, amaç ve faaliyetleriyle ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sağlık alanında eğitim ve hizmet veren diğer hastaneler, kamu ile ilişkili özel ve tüzel sağlık kurumları ve mahalli, mülki ve idari teşkilatlarla yoğun işbirliği yapmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yakın ilişkiler içinde yaşlı sağlığı ve Alzheimer Hastalığı, huzurevi/bakım evi standardizasyonu çalıştaylarına katılmış ve raporlar hazırlamıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı danışma kurulunda da görevini sürdürmektedir.

Istanbul’da Bağcılar, Çekmeköy, Bahçelievler belediyeleri ile, Istanbul Müftülüğü ile işbirliği içinde Fatih, Eyüp, Ümraniye, Kağıthane gibi bölgelerde halka yönelik bilinçlendirme toplantıları yapılmış, diğer ilçe belediyeleri ile organizasyon çalışmaları devam etmektedir. Şubeler de kendi bölgelerinde bilgilendirme faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Türkiye Alzheimer Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü ile ortak, üç (3) aylık hasta bakıcı kursları düzenlemiştir; bu kurslarda hem işsiz kişilere meslek edindirilmiş hem de Alzheimer hastalarına doğru şekilde bakabilecek elemanlar yetiştirilmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü ile ortaklaşa, halka yönelik “süreğen engellilik” yaratan Alzheimer hastalığı ile ilgili bilinçlendirme toplantıları yapılmıştır. Özellikle hasta ve hasta yakınlarının sosyal güvenceleri, yasal yükümlülükleri, yasal hakları konusunda bilgilendirilmeleri için toplantı ve paneller düzenlenmiştir. 2014 yılı içinde bu toplantılardan üç adet daha gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Alzheimer Derneği, dünyada Alzheimer hastalığı ile mücadelede en etkin sivil toplum örgütü olan ve 1994 yılında kurulan Alzheimer’s Disease International’ın (ADI) seksen dört (84) üyesinden biridir. ADI, 2005 yılında Twinning Programme’ı uygulamaya koyarak üyeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek için eşleştirmeler yapmaya başlamıştır. Üyeler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı sağlamayı amaçlayan bu program çerçevesinde, Türkiye Alzheimer Derneği, Almanya Alzheimer Derneği ile eşleşmiştir.

Bu iki (2) kardeş organizasyon arasında, finansal yardım, destek malzemeleri, rehberlik ve eğitim gibi yardımlaşma çalışmaları başlatılmıştır. İlk etapta, Almanya’da yaşayan Türklerin kendi ana dillerinde bilgilendirilmesi, hastalık ve bakımı konusunda eğitim verilmesi ihtiyacını dile getiren Almanya Alzheimer Derneği’nin, Türkiye Alzheimer Derneğinden yardım talep etmesi üzerine, Berlin Şehitlik camiinde bu kentte yaşayan Türklere Alzheimer Hastalığı konusunda seminer verilmiştir. Karşılık olarak, Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarına Türkiye Alzheimer Derneğinin Mart 2015 tarihinde Alanya’da düzenlediği bir seminerde Almanya’dan davet edilen bir uzman katılımcılara ana dillerinde bilgi vermiştir.

Türkiye Alzheimer Derneği, otuz altı (36) Avrupalı Alzheimer organizasyonunun üyesi olduğu ve demansın her türü hakkında farkındalık yaratmak için faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Alzheimer Europe’ın da üyesidir. Bu yapı içerisinde Avrupa’da faaliyet gösteren Alzheimer dernekleriyle koordinasyon ve işbirliği çalışmaları yapma imkanı elde etmektedir.

Türkiye Alzheimer Derneği, Alzheimer hastalarının ülkemizdeki durumu hakkında en geniş ve detaylı bilgiye sahip kurumdur, bu bağlamda diğer uluslararası kurumlara ve kuruluşlara bilgi ve veri akışını sağlamaktadır. Bu veriler “Avrupa Birliği Sağlık Politikalarının” geliştirilmesi ve oluşturulmasında kullanılmaktadır.

 

Alzheimer nedir? Alzheimer tedavi yöntemleri neler? ile ilgili etiketler Alzheimer nedir belirtileri neler
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.