Almanya’da toptan eşya fiyatları Ekim ayında yıllık bazda yüzde 15,2 yükseldi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yayınlanan veriler uyarınca, ülkedeki toptan eşya fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6, Ekim 2020'ye göre ise yüzde 15,2 oranlarında arttı.

Almanya'da toptan eşya fiyat endeksi, pahalı ham madde ve ara ürünler nedeniyle geçtiğimiz Ekim ayında 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 15,2 artarak Mart 1974'ten bu yana en yüksek artış oranını sergiledi.

Yapılan bildiride Destatis tarafından Mart 1974'ta yaşanan petrol krizinden bu yana gözlenen en sivri değişimin geçtiğimiz ay yaşandığı vurgulandı. Mart 1974’te gözlenen artış yüzde 15,8 oranında olmuştu.

Ekim ayında petrol ürünleri bir yıl öncesine göre yüzde 54,7, metal fiyatları yüzde 60,9, kereste fiyatları ise yüzde 48,4 oranlarında yükseldi. Hayvan yemi fiyatları aynı dönemde yaklaşık dörtte bir oranında pahalandı.

EKİM AYI ENFLASYONU 28 YILIN EN YÜKSEĞİ OLARAK ÖLÇÜLMÜŞTÜ

Üretici ve son tüketici arasındaki bağlantı noktası olmasından dolayı önemli bir gösterge olan toptan eşya fiyat endeksindeki bu artış gelecekteki enflasyon eğilimleri için fikir verici olma mahiyetini taşıyor. Ülkede Eylül ayında yüzde 4,1 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları, tedarik sıkıntıları ve pandeminin etkisiyle Ekim ayında yüzde 4,5'e yükselerek, Aralık 1993'ten beri en yüksek seviyesini bulmuştu.

İktisatçılar, ülkede yıllık enflasyonun yüksek gerçekleşmesinde vergi indirimlerinin sona ermesi, tedarik sıkıntıları, ham madde ve petrol başta olmak üzere enerji fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtirken, önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da yükselebileceği konusunda uyarılar yapıyor.

Almanya’da toptan eşya fiyatları Ekim ayında yıllık bazda yüzde 15,2 yükseldi ile ilgili etiketler Almanya istatistik toptan eşya tedarik zinciri yüksek enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.