"Albayrak'ın ipleri hâlâ elinde tuttuğunun kanıtı"

Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alınıp Merkez Bankası Başkanlığı görevine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi İngilizlerin de gündeminde. Financial Times gazetesi Ağbal-Kavcıoğlu değişikliğine ilişkin "Berat Albayrak'ın ipleri hâlâ elinde tuttuğunun bir kanıtı" yorumunda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alınıp yerine Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun atanması İngiliz basınında da gündem oldu.

Financial Times gazetesinde Ayla Jean Yackley imzasıyla verilen, "Erdoğan'ın adamı Merkez Bankası'nda dümenin başına geçti" başlıklı analiz haberde dikkat çeken bir yorum yer aldı.

New York merkezli danışmanlık firması Teneo Intelligence'ın Eşbaşkanı Wolfango Piccoli, Kavcıoğlu'nun atanmasıyla ilgili değerlendirmesinde, “Albayrak'ın ipleri hâlâ elinde tuttuğunun kanıtı” ifadelerini kullandı.

Gazete, Prof. Dr. Erişah Arıcan'ı kastederek, Kavcıoğlu ile eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın doktora tezi danışmanlarının aynı olduğunu, bu ismin de kısa süre önce Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Varlık Fonu Başkanvekilliği'ne atandığını hatırlattı.

Piccoli ise yorumlarına “Albayrak'ın resmi ya da gayriresmi olarak dönüşü, ucuz kredilere dayalı ve sürdürülebilir olmayan büyüme modeline dönüş anlamına gelecek” diyerek devam etti.

“Kurumların özerkliklerini ve bağımsızlıklarını kaybedip içleri boşaltıldığında, bir sonraki merkez bankası başkanının kim olacağının da önemi kalmadığını” ifade eden Piccoli, sadece devlet başkanının geçici heveslerinin söz konusu olduğunu ileri sürdü.

FT, geçen ay muhalefetin, Albayrak döneminde TCMB rezervlerinin harcanmasıyla ilgili soruşturma talep ettiğini ve Erdoğan'ın bu talebe karşı “damat kadar başınıza taş düşsün” ifadesini kullandığını anımsattı.

Kavcıoğlu için “Erdoğan'ın geleneksel olmayan para politikalarını yansıtıyor” yorumuna yer veren FT, yeni TCMB Başkanı'nın Erdoğan gibi “yüksek faizler enflasyona neden olur” tezini savunduğunu vurguladı.

Yazıda ayrıca Kavcıoğlu'nun 2 Mart tarihli bir köşe yazısındaki, “Eğer rezervler gerektiği zaman kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak” ifadesine dikkat çekilerek, kendisinin Albayrak'a atfedilen “TL'deki değer kaybını yavaşlatmak için TCMB rezervlerinin harcanması” politikasını savunduğu vurgulandı.

"Albayrak'ın ipleri hâlâ elinde tuttuğunun kanıtı" ile ilgili etiketler Financial Times Berat Albayrak Naci Ağbal Şahap Kavcıoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.