Akşam ezanı neden hızlı okunur?

Günde 5 vakit namazın çağrısı için camilerden okunan ezan Müslümanlar için bir çağrıdır. Ancak bazı insanlar akşam ezanı neden hızlı okunur sorusunu merak eder. Peki bunun sebebi nedir?

Ezan genel anlamda; namaz vakitlerinin geldiğini ilan etmek amacıyla okunan sünneti müekkede olan bir ibadettir. Ezan, İslam dini açısından namazın kılınması gereken zaman aralığını belirtmek için bir çağrı olmasının yanı sıra içerisinde geçen kelimelerin manasında ise dua ve zikir ifade eder.

Ezan, İslam’ın sembolü olup müekked bir sünnettir. Ezan vasıtasıyla Müslümanlara hem namaz vaktinin geldiği ilan edilmekte hem de Allah-u Teala’nın eşsiz büyüklüğü Hz. Muhammed Peygamberin onun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir.

Akşam Ezanı Neden Hızlı Okunmaktadır?

Bilindiği üzere akşam namazı diğer vakit namazlara göre daha kısadır. Öğle namazı, ikindi namazı ve yatsı namazı kılabilmek adına oldukça zaman bulunuyorken; akşam namazı için vakit aralığı daha azdır. Ayrıca diğer vakitlerden farklı olmak üzere akşam namazının farzı (3 rekat) önce kılınır. Diğer vakit namazlarda ise ilk önce sünnet kılınırken, akşam namazında sünnet farzdan sonra kılınmaktadır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında İslam alimleri vaktin dar olması sebebiyle akşam ezanının daha hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını belirtmişlerdir. Ancak bununla ilgili net bir ayet, hadis veya ilmihalde bir bilgi yoktur. Sadece bu şekilde yorum yapılmıştır.

Akşam vakti, insanların evine gidecekleri yani yolda oldukları, Ramazan ayında oruçlarını açtıkları, günün en yorgun yani kısacası meşguliyetin yoğun olduğu bir vakittir. Ayrıca hadisi şerifte belirtildiği üzere "Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin!" tavsiyesine göre akşam ezanının hızlı okunmasının hikmetini daha rahat anlayabiliriz.

Akşam ezanı neden hızlı okunur? ile ilgili etiketler cami ezan aksam ezanı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.