AK Parti ihanete öfkeli ama "Yavşak Ali" söylemine tepkiler de var!

AK Parti'den ayrılarak parti kuran Ali Babacan, daha parti içerisinde görevliyken muhalefet ile kapalı kapılar ardında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı devirmek için pazarlıklar yaptığını itiraf etti. Bu ihanet AK Parti'de büyük öfkeye neden olurken, "Yavşak Ali" yakıştırması ile binlerce mesaj paylaşıldı. Böylece "Yavşak" kelimesi yıllar sonra bir kez daha Türk siyasetinin gündemine girmiş oldu...

Halk TV'de, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Suat Toktaş moderatörlüğünde gerçekleşen özel röportajda günlerce, hatta yıllarca konuşulacak bir itiraf yapıldı.

Türkiye siyasi tarihine geçecek bu itiraf bizzat Ali Babacan'dan geldi... 

Babacan, AK Parti'de milletvekili olduğu sırada perde arkasından muhalefetle görüşmelerde bulunduğunu ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında ortak aday olarak gösterilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Babacan, "2018'de ortak aday çıkmadı Türkiye 5 yıl kaybetti. Abdullah Gül'e teklif yapıldığında ben de masadaydım. Aday olsa kazanıyordu." diye konuştu.

 "YAVŞAK ALİ" SLOGANI GÜNDEM OLDU!


Ali Babacan'ın bu itirafı AK Parti cephesinde büyük tepki topladı. Sosyal medyada peş peşe Babacan'a yönelik öfke dolu mesajlar paylaşılırken, bir anda "Yavşak Ali" şeklinde bir etiket Twitter'da Türkiye gündeminin zirvesine çıktı.

Etiketin altına on binlerce mesaj yazılırken, AK Parti cephesinden bu etikete itiraz edenler de oldu.


İlk olarak uzun yıllar iktidara yakın medyada görev yapan isimlerden Fuat Uğur bu etikete itiraz etti.

Uğur, "Ali güzel bir isim. Peygamberimizin damadının adı. Ama ne yazık ki bu rezilin ismi de Ali. Hazreti Ali ile ihanet kavramını yan yana koyabilir misiniz? Asla. Ali adını kirleten bu şahsa tepkimizi bu yüzden "Yavşak Ali" tag’ı ile göstermeyelim. Keşke soyadını kullansaydınız. " diyerek söz konusu etikete destek verilmemesini istedi.

AK Parti'ye yakın sosyal medya fenomeni Cumhur Frankfurt da etikete itiraz edenler arasındaydı...

"Tayyip Erdoğan’ın adaylığı için imza attığı dönemde Gül’ün adaylığı için de CHP ile pazarlık halindeymiş. Dünya siyasi tarihi böyle yavşaklık görmemiştir. 'Yavşak Ali' diye etiket açmayalım arkadaşlar. Yakışmaz bize." dedi.

Bir başka sosyal medya fenomeni ve Youtuber Mert Armağan ise "Tam uyuyacaktım. 'Yavşak Ali' diye bir tag gördüm... Yapmayın arkadaşlar böyle Taglara destek olmayın..."

TÜRK SİYASETİNDEKİ İLK "YAVŞAK" KRİZİ DEĞİL

Diğer yandan, Türk siyasi hayatı "yavşak" krizilerine yabancı değil. Siyaseti sarsan ilk "yavşak" polemiği 1992'de patlak vermişti.

Ocak 1992'de SHP Grup Başkan Vekili Onur Kumbaracıbaşı, Baykal'la arkadaşları için, 'Partimize zarar veriyor, yavşak yavşak dolaşıyorlar' demiş ve bu sözler günlerce konuşulmuştu.

1993 yılında ise Devlet Bakanı Cavit Çağlar, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz hakkında, 'Mesut yavşaktır. Beni konuşturmasın, onu sokağa çıkamaz hale getiririm' diye konuşmuştu.

Bu polemikler sonrası 'yavşak' sözünün ne anlama geldiği, sözlük karşılığı gibi konular günlerce TV ve gazetelerde, tartışılmıştı.

Editörün Notu;



"Yavşak" kelimesinin TDK'daki karşılığı;



1. isim, halk ağzında bit yavrusu.
2. isim, halk ağzında, mecaz geveze, yılışık kimse:

"Sonra aynı yavşak, teklifsizlikle Binbaşı Ferit'in kadehini dikiyor." - Attila İlhan



**
Nijat Özön Büyük Dil Kılavuzu'ndaki karşılığı;

Bit, bit sirkesi; çocuk; sırnaşık

AK Parti ihanete öfkeli ama "Yavşak Ali" söylemine tepkiler de var! ile ilgili etiketler AK Parti Ali Babacan Deva Partisi Halk TV Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.