Afganistan ve Irak işgallerinin baş mimarlarından Donald Rumsfeld öldü

Eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hayatını kaybetti. Rumsfeld, Afganistan ve Irak’ın işgallerinin baş mimarlarındandı.

ABD’nin 2001’de Afganistan’ı, 2003 yılında ise Irak'ı işgalinin baş mimarlarından biri olan eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hayatını kaybetti.

Afganistan ve Irak işgallerinin baş mimarlarından Donald Rumsfeld öldü

ABD’de eski Başkan George W. Bush döneminde savunma bakanlığı görevi yapan Donald Rumsfeld, 88 yaşındaydı.

Afganistan ve Irak işgallerinin baş mimarlarından Donald Rumsfeld öldü - Resim : 2

ABD’nin 2001 yılında Afganistan’ı ve 2003 yılında ise Irak’ı işgal etmesinin baş mimarlarından biri olarak bilinen Rumsfeld, Irak'ın işgali sonrası 2006 yılında istifa etmişti.

DONALD RUMSFELD KİMDİR?

Donald Henry Rumsfeld, 1932 yılında doğdu. İki ayrı ABD hükûmetinde Savunma Bakanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi 30 Haziran 2021'de öldü.

4 dönem boyunca Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisinde Illinois temsilcisi olarak görev yapan Donald Rumsfeld, 1973-1974 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO örgütü nezdindeki elçilik görevinde de bulundu.

1975-1977 yılları arasında Gerald Ford Hükümeti'nde 13. Savunma Bakanı olan Rumsfeld, o zamanki görevi sırasında Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en genç Savunma Bakanıydı. Yıllar sonra George W. Bush'un başkanı olduğu ABD hükûmetinde 2001-2006 yılları arasında 6 yıla yakın bir süre 21. Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Görevinin son yılında 74 yaşında, ABD tarihinin en yaşlı savunma bakanı oldu.

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgal etme planının mimarı olarak bilinen Donald Rumsfeld, 2006 yılı ara seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin ağır bir yenilgiye uğraması üzerine 8 Kasım 2006 tarihinde görevden ayrılmak zorunda kaldı.

Afganistan ve Irak işgallerinin baş mimarlarından Donald Rumsfeld öldü ile ilgili etiketler Donald Rumsfeld abd savunma bakanı Afganistan işgali Irak işgali
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.