ABD'li senatörlerden CIA için flaş iddia: ABD'lilerin verilerini gizlice topluyorlar

ABD kamuoyunda yıllarca tartışma konusu olan "CIA'in ABD'lilerin verilerini gizlice depoladığı" iddiaları yeniden gündeme geldi. 2 senatör, CIA'in Kongre ve kamuoyundan gizli olarak milyonlarca ABD'linin verilerinin gizli bir yerde depolandığını iddia etti.

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) çok sayıda ABD vatandaşının bilgilerini gizlice depoladığı iddia edildi. Senato içinde yer alan İstihbarat Komitesi mensubu iki Demokrat senatör, ABD'lilerin bilgilerinin yeri açıklanmayan bir yerde depolandığını ifade etti. Associated Press'te yer alan habere göre, ayrıntıları ifşa etmeyeceklerini belirterek, CIA'nın bu bilgileri uzun süre Kongre'den ve kamuoyundan gizlediğinin altını çizdi.

Oregon Senatörü Ron Wyden ve New Mexico Senatörü Martin Heinrich üst düzey istihbarat yetkililerine yazdığı mektupta program hakkındaki gizliliğin kaldırılması çağrısı yaptı. 2021 yılının nisan ayında yayınlanan mektupta Wyden ve Heinrich, CIA'nın yürüttüğü programın yasa dışı olduğunu savundu.

CIA'İN GİZLİ BİLGİLER TOPLADIĞI ENDİŞE KONUSUYDU

CIA'in ABD'liler hakkında gizlice istihbarat bilgileri topladığı uzun süredir kamuoyunda bir endişe kaynağı olarak yer alıyordu. Mevcut yasalar gereği Ulusal Güvenlik Ajansı ve CIA'in ABD içindeki yabancı misyonları, ABD vatandaşlarını ve ABD'deki işletmeleri soruşturmaları yasak. Ancak genişleyen istihbarat faaliyetleri bazı durumlarda ABD'lilerin mesajlarını tesadüfen yakalıyor.

İstihbarat teşkilatlarının, bir ABD'linin adını, soruşturmayla ilgili değilse, raporlardan çıkarması gerekiyor.

NSA 'KASTEN YAPMADIK' DEMİŞTİ

ABD Senatosu'ndan çıkan iddialarla ilgili açıklama yapan CIA mahremiyetler ve sivil özgürlükler yetkilisi Kristi Scott "CIA, hayati ulusal güvenlik misyonumuzu yerine getirirken ABD vatandaşlarının mahremiyetine ve sivil özgürlüklerine saygı gösterme yükümlülüğünü kabul ediyor ve çok ciddiye alıyor” dedi. Scott, "CIA, istihbarat kaynaklarını ve yöntemlerini koruma yükümlülüğümüzle tutarlı olarak şeffaflığa kendini adamıştır" ifadelerini kullandı.

İsithbarat teşkilatlarının ABD'lilerin bilgilerini depoladığı iddiaları Senato içinde 10 yıl önce de gündeme geldi. CIA'e şeffaflık çağrısı yapan senatörlerden Ron Wyden NSA'nın o dönemki direktörü James Clapper'a "Milyonlarca ABD'linin verilerini depolayıp depolamadığını" sormuştu. Clapper ilk verdiği yanıtta söz konusu iddiayı reddederken, sonrasında ise 'kasten yapılmadığını' söyledi.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

ABD'li senatörlerden CIA için flaş iddia: ABD'lilerin verilerini gizlice topluyorlar ile ilgili etiketler ABD CIA İstihbarat gizli senatör gizli bilgi depolama
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.