Abdi İpekçi kimdir? Kaç yaşında öldü? Abdi İpekçi katili kim?

Abdi İpekçi ölümünün 43. yılında anılıyor. Tam 43 yıl önce suikaste kurban giderek hayatını kaybeden gazeteci Abdi İpekçi'nin yaşamı, kaç yaşında ve neden öldüğü ve kim tarafından öldürüldüğü büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Abdi İpekçi kimdir? Kaç yaşında öldü? Abdi İpekçi'nin katili kim? Ayrıntılar haberimizde...

Abdi İpekçi uğradığı suikast sonucu 1 Şubat 1979 yılında hayatını kaybetti. Acı olayın üzerinden 43 yıl geçti. Abdi İpekçi bugün ölümünün 43. yıl dönümünde anılıyor. Bu sebeple, Abdi İpekçi'nin yaşamına dair ayrıntılar merakla araştırılıyor. Peki, Abdi İpekçi kimdir? Kaç yaşında öldü? Abdi İpekçi'nin katili kim? Detaylar haberimizde...

Abdi İpekçi kimdir? Kaç yaşında öldü? Abdi İpekçi katili kim?

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Abdi İpekçi 9 Ağustos 1929'da dünyaya geldi.

Duayen gazeteci ve yazar Abdi İpekçi, ilköğrenimi tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi'ne gitti. Bir süre sonra Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1954 yılında, Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesi'nin yazı işleri müdürü oldu, bir süre sonra da genel yayın müdürü görevini üstlendi.

1961 yılından öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını yaptı. İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü'nün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevleri yaptı. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu. Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile kuzenlerdir.

ABDİ İPEKÇİ NEDEN ÖLDÜ?

1970'li yıllardaki kargaşa ve terörün önlenmesi için iktidar ile muhalefet önderleri arasında yapıcı bir uzlaşı sağlanmasından yana olan duayen gazeteci Abdi İpekçi İstanbul, Maçka'daki evinin yakınlarında aracında olduğu sırada 1 Şubat 1979'da gece geç saatlerde suikaste uğradı. Abdi İpekçi hayatnı kaybettiğinde 50 yaşındaydı.

Abdi İpekçi'yi Mehmet Ali Ağca öldürdü. Abdi İpekçi, Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü. Mehmet Ali Ağca'nın verdiği ifade de Abdi İpekçi'ye 5-6 el ateş ettiğini söylemiştir. Ancak olay yerinde 9 mermi kovanı ele geçirilmiştir. Bu da bir ikinci kişinin olduğunu göstermiştir. O da Oral Çelik'tir. Oral Çelik ile Mehmet Şener suikastı beraber tasarlamış, Mehmet Ali Ağca da tetikçi olarak sonradan aralarına katılmıştır.

 

Abdi İpekçi kimdir? Kaç yaşında öldü? Abdi İpekçi katili kim? ile ilgili etiketler ölüm abdi ipekçi suikast
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.