ABD'deki Türklerin 'dayısı' vefat etti

“ABD’deki Türkler’in dayısı” olarak tanınan Hamit Demirkıran vefat etti. 1950'de ABD'ye bir yük gemisi ile giden Rize Güneysulu Demirkıran, Amerika’da 1981'de düzenlenen ilk Türk Yürüyüşü’nü gerçekleştiren isimlerin başında geliyordu.

ABD'de Türklerin Dayısı namı ile tanınan Hamit Demirkıran 88 yaşında vefat etti.

Rize Güneysulu olan Demirkıran 1950 yılında bir yük gemisiyle gittiği ABD’den geri dönmeyip oraya yerleşmişti. 

Buradaki üçüncü yılında Türk Hars Birliği'ne üye olan Demirkıran, Türklere her alanda öncülük eden isimler arasında yer aldı. 

Hamit Demirkıran 1980'de Asala terörüne karşı düzenlenen ilk Türk Yürüyüşü’nü gerçekleştiren isimlerden de biriydi.

Bu nedenle daha 30'lu yaşlarındayken "Türklerin dayısı" namını alan Demirkıran, Rize’nin Güneysu İlçesine bağlı Ortaköy nüfusuna kayıtlıydı.

Demirkıran basına verdiği bir röportajda, “1950 yılında çıkmıştım Türkiye'den, o zaman on yedi yaşımdaydım. O yüzden politikadan pek konuşamam. Ama o yıllarda İkinci Dünya Savaş'ı yeni bitmişti. İssizlik, fakirlik vardı. O zamanlar Rize'de cay da yoktu. Ağabeyim İstanbul'a çalışmaya geldi, ben de onunla birlikte on dört yaşımdayken İstanbul'a gittim. On altı yaşımdayken Devlet Deniz Yolları'nın yolcu gemisinde Kamarot olarak çalıştım. Sonra Amerika'ya gidecek olan bir yük gemisinde çalışmaya başladım ve o gemiyle birlikte Amerika'ya geldim” diye anlatıyordu Amerika macerasının ilk zamanlarını

Birkaç takım elbise yapıp dönmeyi planladığı ABD’de yaşadığı sorunları da anlatan  Demirkıran nasıl Türklerin dayısı haline geldiğini ise şöyle anlatıyordu:

“Türk Hars Birliğine 1953'te üye oldum. Türkler azdı o zamanlar çok kimse yoktu burada. Amerika'da bulunan Türkler birbirlerinden haberdar olsun, hastalık ya da ölüm durumunda insanlar birbirinin ihtiyacını gidersin niyetiyle kurulmuş bir dernek Türk Hars Birliği.1980'ler de Ermeniler Türk diplomatları öldürüyorlardı. Her sene birkaç kişi vuruluyordu. Biz de toplanıp bir yürüyüş yapalım, gerçekleşen bu ölümlere bir tepki gösterelim dedik ve 1981'de bütün ölen diplomatların resimlerini isimleriyle birlikte önümüze astık ve ilk yürüyüşü gerçekleştirdik. O zamandan bu yana da devam ediyor Türk Yürüyüşü. Hamit Dayı şimdi olmadım otuz yaşımdayken Hamit Dayı oldum ben. Buraya gelen Türklere çok yardım ederdim. Gelenlere iş ayarlar, kalacak yer bulurdum. Brooklyn'de bir benzin istasyonum vardı. Yanımda da hep Türk çalışırdı. Yeni gelenleri alırdım yanıma, hepsine eşit davranır, hakları neyse o parayı öderdim. Onun için Hamit Dayı oldum ben”

17 yaşında geldiği ABD'de 88 yaşında vefat eden Demirkıran'ın Türkiye'ye getirilmeyip orada toprağa verileceği belirtildi.

ABD'deki Türklerin 'dayısı' vefat etti ile ilgili etiketler ABD Rize Güneysu halit demirkıran Türk yürüyüşü
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.