ABD’deki enflasyon artışı dünyada toz pembe havayı dağıttı

Küresel mali piyasaların korkusu olan ABD enflasyon verisi ortalığı toz duman etti. Söz konusu veri, son zamanlarda ABD'de güçlü açıklanan mikro ve makro veriler sonrası bundan sonra FED'in de nasıl bir yol izleyeceğine ışık tutacağıdan önemle takip edildi. Yıllık bazda manşet TÜFE enflasyonu kira artışlarının gölgesinde %2,9 olan beklentinin de ötesinde %3,1 olarak gerçekleşirken, yıllık çekirdek TÜFE artışı ise % 3,9 oldu (beklenti %3,7).  İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Kıbrıs İktisat Bankası’nın verilerine göre, gerek son haftalarda açıklanan istihdama yönelik veriler, gerekse de makro verilerin işaret ettiği üzere, ABD'de ekonomi hâlen daha canlı, enflasyon da henüz arzulandığı ölçüde gevşemedi. Bu da ister istemez erken faiz indirip beklentilerinin hızlı bir şekilde kaybolmasına neden oldu. Daha neredeyse haftalar önce Mart ayın yönelik %77 civarında olan faiz indirim beklentisi, hatta 2024 yılı boyunca 7 kez beklenen faiz indirimleri (160 baz puan) adeta toz duman olurken, piyasa tahmincileri ilk faiz indirimi beklentisini Haziran ayına taşıdı. Bu minvalde 2024 yılına yönelik toplam faiz indirim beklentisinin de 91 baz puana gerilediğini görüyoruz (3-4 kez 25 baz puan faiz artışı).

ABD’deki enflasyon artışı dünyada toz pembe havayı dağıttı

Hatırlanacağı üzere, piyasa aktörleri 6-7 kez faiz indirimi beklerken, FED'in ise projeksiyonunun 3 kez faiz indirimi yönünde olduğunu ve bu uçurumun da er ya da geç kapanacağını iddia etmiştik. Gelinen noktada düşüncemizde haklı çıkarken, paralelinde beklemiş olduğumuz dolar yönünde güçlenmenin de yılın ilk çeyreğinde gerçekleşmekte olduğunu not edelim. Örneğin EURUSD paritesi 1,07 seviyesine gerilerken, altının ons fiyatı son dönemlerde risk aşağı yönlü uyarımıza paralel 2,000 doların altına indi. Teknik mânâda daha da aşağıda dün bültenimizde grafiksel olarak da gösterdiğimiz üzere 1,970 dolar seviyesini takip edeceğiz.

Güçlü ABD enflasyon verisinin yarattığı moral bozukluğu ile rekorlar kıran (güçlü şirket bilançoları ana itici faktör olmuştu) ABD borsaları da nasibini aldı. Daha geniş bir açıdan bakılırsa, piyasa fiyatlamalarının da yeniden şekillenmesi ile birlikte risk iştahı denince akla gelen Nasdaq endeksi %1,8 gerilerken, S&P500 ve Dow Jones sanayi endeksi %1,4 geriledi. Hazır ABD borsalarından söz etmişken, lider yapay zeka çip üreticisi Nvidia, Wall Street'in en değerli üçüncü şirketi olarak Alphabet'i (Google) da geride bırakmanın eşiğine gelirken, yirmi yıl içinde ilk kez günü Amazon'un üzerinde bir piyasa değeriyle kapattı! 

Enflasyon verisi ardından son günlerde %4,15 civarında sıkışık bir görüntü sergileyen 10 yıllık gösterge ABD tahvilinin getirisi son 2,5 ayın zirvesine yükselerek %4,3 seviyesini test etti. Örnekler daha çoğaltılabilir lâkin aşırı bir beklenti içinde olan piyasaların 'silkinip' kendisine gelmesini sağlayan dünkü verinin belki de sağlıklı bile olduğunu iddia edebiliriz! Sonuç itibari ile hiçbir ağaç cennete kadar uzamaz! Direnişin parası Bitcoin ise 50 bin dolar seviyesini aşıp 2 yılın zirvesine yükselmesi ardından 49,500 seviyelerinde güçlü duruşunu korumaya devam etti. 

ABD enflasyon verisi küresel piyasaların genelini olumsuz etkilerken, olumlu bir görünüm sergileyen Türk hisse senetleri de dün satış baskısına boyun eğdi. BIST100 ana endeksi seans sonunda hızlanan satışlarla paralel günü %2 kayıpla tamamladı. Unutmamak gerekiyor ki, yüzünü Batıya dönen ve para politikasının yanı sıra dış ilişkilerde de sağlıklı ve arzulanan bir patikada ilerleyen Türkiye'ye paralel hisse senetlerinde ağırlık arttırma yönünde yorumda bulunmuş ve 9,200 endeks seviyesini ön plana çıkarmıştık. Dün ana endeks 9,217 seviyesinden geri döndü! Yukarıda da değindiğim üzere biz bu tabloyu sağlıklı buluyoruz! USDTRY kuru ise olan bitenden habersiz bir şekilde kamunun kontrollünde bebek adımlar ile de olsa yukarı gitmeye devam ederek 30,73 seviyesine gelirken, yabancı indinden Türkiye'nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi başarılı geçen eurobond ihracı ardından 300 baz puan seviyesinde kalmaya devam etti.

Dün Türkiye'de açıklanan Aralık ayı perakende satışlar verisinin beraberinde önemli sinyaller verdiğini düşünüyorum. Şöyle ki, sanayi üretimi göreceli olarak yatay seyrederken, perakende satışların (tüketim) önceki aya göre %1,7 düzeyinde büyüme kaydetmesi (daha önce açıklanan öncü veriler de bu yönde bir sinyal vermişti) izlenen mevcut politikaların talebi kesmekte yetersiz kaldığını gösteriyor! Kuvvetle muhtemel, pek çok şeyin seçim sonrasına ötelendiği gibi, başta kredi kartları taksit sayısı veya limit artışları olmak üzere pek çok önlemin eli kulağında olduğunun altını çizmek isterim. Öte yandan yine dün TCMB tarafından açıklanan Aralık ayı cari işlemler dengesi 2,1 milyar dolar açık verirken, 2023 yılı geneline ilişkin gerçekleşme de 45,2 milyar dolar açık yönünde oldu (2022 yılı 49,1 milyar dolar açık). Altın hariç cari işlemler dengesi ise sınırlı düzeyde açık verirken, yıllık rakamlara bakarsak 2022 genelinde altın hariç cari işlemler dengesi yaklaşık 30 milyar dolar açık verirken 2023 yılında bu rakamın 20 milyar dolar açık olarak iyileştiğini not edelim (olumlu). 

Yeni gün başlangıcında ABD'den sarkan enflasyon verisinin olumsuz rüzgârları pasifiğin diğer ucuna da vardı. Soluksuz bir şekilde haftalardır yükselen Tokyo borsası %1 gerilerken, MSCI dünya endeksi de %1,24 geriledi. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hâkim rengin kırmızı olduğunu not edelim. Japon YEN'in bu yıl ilk kez dolar başına 150 seviyesinin üzerine zayıfladığını görüyoruz. Japon otoriteler yine spekülatif hareketlere karşı parmak sallarken, tüm zamanların zirvesinin 151,94 seviyesinde olduğunun altını çizelim. 

Mali piyasaların gündeminde bugün İngiltere'de sanayi üretimi ve TÜFE, Euro bölgesinde ise büyüme ve sanayi üretimi takip edilebilir.

ABD’deki enflasyon artışı dünyada toz pembe havayı dağıttı ile ilgili etiketler ekonomi ABD FED enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.