ABD'de Yargıçlardan Trump'a kınama

ABD ve dünyanın gündemine oturan Trump'ın bazı Müslüman ülkelere uyguladığı vize yasağına büyük bir tepki de kendi ülkesinden geldi. 16 yealetin başsavcıları Trump'a karşı ortak bir kınama metni yayımlayarak yasağı eleştirdi.

ABD'de tarihinde görülmedik düzeyde çok kritik gelişmeler yaşanıyor.

ABD ve dünyanın gündemine oturan Trump'ın bazı Müslüman ülkelere uyguladığı vize yasağına büyük bir tepki de kendi ülkesinden geldi.

İçlerinde Kaliforniya, Pensilvanya ve New York'un da bulunduğu 16 eyaletin başsavcıları, ABD Başkanı Donald Trump'ın vize yasağına karşı ortak bir kınama yayımladı.

16 eyaletin başsavcıları yasağı eleştirdi.

Kınama metninde, 'Yaratılan bu kaotik ortamda mümkün olan en az sayıda insanın zarar görmesi için gayret göstermeye devam edeceğiz' ifadeleri kullanıldı. Metinde ayrıca, 'inanç özgürlüğü ABD'nin sarsılmaz prensiplerinden biridir ve hiçbir başkan bu gerçeği değiştiremez' denildi.

"ABD DEĞERLERİNE AYKIRI VE YASA DIŞI KARARNAMEYİ KINIYORUZ"

Bildiride, 130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump'ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz." denildi.

Ortak bildiride, dini özgürlüğün, ABD'nin temel bir ilkesi olduğu, her zamanda öyle olacağı ve hiçbir başkanın bu gerçeği değiştiremeyeceği ifade edildi.

Bildiride, New York, Washington D.C, California, Pennsylvania, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Oregon, Connecticut, Vermont, Illinois, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland ve Washington eyaletlerininin başsavcılarının imzası yer aldı.

Trump'ın 27 Ocak Cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarına 90 gün süreyle Amerika'ya seyahat yasağı getirilmesini öngörüyor.

FEDERAL YARGIÇ TRUMP'IN YEDİ ÜLKE İÇİN ABD'YE GİRİŞ YASAĞINI BOZDU

Kararnamenin devreye girmesiyle bu yedi ülkenin vatandaşlarının ülkeye alınmayıp havalimanlarında bekletilmesi protesto eylemlerine neden oldu.

New York'taki JFK Havalimanı’nda öğleden sonra daha çok Ortadoğu ülkelerinden gelen uçakların indiği Terminal 4’ün otoparkında toplanmaya başlayan kalabalık akşam saatlerinde bir kaç bin kişiye ulaştı.

Havalimanında bazı Müslüman ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmamasını ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlar ile protesto eden çok sayıda New Yorklu saatlerce gösteri yaptı ve bu kişilerin ülkeye alınmasını talep etti.

Öte yandan akşam saatlerinde havalimanındaki protesto gösterilerine katılımın artması üzerine polis JFK'ye giden treni kapattı. Kapatma kararı daha sonra New York Valisi Andrew Cuomo havalimanı treninin yeniden açılması talimatını verdi. New York Valisi "New York halkı sesini duyuracaktır" dedi.

Sabah saatlerinden itibaren JFK havalimanında ülkeye girişlerine izin verilmeyen en az 10 kişi olduğu ülke genelinde ise bu sayısının 200'e yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca Mısır’ın başkenti Kahire’de de beş Iraklı ve bir Yemenli havaalanında New York uçuşuna alınmadı. Kararın, JFK Havalimanı'ndan gelen talimatlar doğrultusunda alındığı öğrenildi.

ACLU, havalimanında bekletilenlerden, daha sonra serbest bırakılan iki Irak vatandaşı Hamid Halid Derviş ve Haydar Abdulhalik Alşavi adına Başkan Trump ve Amerikan hükümeti aleyhine dava açtı.

Brooklyn nöbetçi mahkemesinde görülen dava neticesinde hakim, vizesi olup da havalimanlarında tutulan ve girişlerine izin verilmeyen kişilerin ülkeye geçici olarak alınmalarına karar verdi. Karara rağmen İranlı üniversite öğrencisi Vahideh Rasekh'in ABD'ye sokulmadığı ve Türk Hava Yollarının tarifeli seferi ile JFK Havalimanı'ndan İstanbul'a gönderildiği iddia edildi.

Dosya Şubat ayı içerisinde yeniden görüşülecek ancak o zamana kadar bu kişiler Amerika içerisinde kalabilecekler. Şubat'ta görülecek ana davada Başkan Trump’ın imzaladığı kararnamenin anayasaya uygun olup olmadığı tartışılacak.

ABD'de Yargıçlardan Trump'a kınama ile ilgili etiketler ABD Trump göçmen Mülteci müslümanlara yasak vize engeli abd değerleri vize yasağı