ABD'de enflasyon beklentilerin üzerinde arttı! Altında sert düşüş, dolarda yükseliş devam ediyor

Piyasalarda haftanın en önemli verisi olarak görülen ABD enflasyon verisi açıklandı. Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda yüzde 3,4 artarak yüzde 3,2'lik piyasa beklentilerini aştı. Peki ABD'de açıklanan enflasyon verisine piyasaların tepkisi ne oldu? İşte detaylar...

ABD'de enflasyon, aralıkta aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. 

ABD'de enflasyon beklentilerin üzerinde arttı! Altında sert düşüş, dolarda yükseliş devam ediyor

Enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına karar verirken baktığı en önemli verilerden biri olduğu için kritik verilerden kabul ediliyor. 

Enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına karar verirken baktığı en önemli verilerden biri olduğu için kritik verilerden kabul ediliyor. 

ABD'de enflasyon beklentilerin üzerinde arttı! Altında sert düşüş, dolarda yükseliş devam ediyor - Resim : 2

ALTIN FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ

Güne 2 bin 23 dolardan başlayan ons altın, gün içinde en düşük 2 bin 23 dolar, en yüksek de 2 bin 41 dolar seviyesini gördü. Verinin açıklanmasının ardından 2 bin 26 dolara kadar düşen ons, daha sonra hafif toparlanarak 2 bin 31 dolara çıktı.

Uluslararası piyasalarda komisyonsuz olarak işlem gören gram altın ise güne bin 948 TL seviyesinde başladı. Gün içinde en düşük 1939, en yüksek de 1970 TL seviyesini gören gram, yazım sırasında 1960 liradan alıcı buluyordu.

Serbest piyasada gram altın ise 2 bin 45 TL alış, 2 bin 53 TL satış fiyatıyla işlem görüyordu.

Bankalarda alış 1936, satış 1998 lira seviyelerinde işlem görüyor. Marj aralığı 62 lira seviyesinde.

ABD'de enflasyon beklentilerin üzerinde arttı! Altında sert düşüş, dolarda yükseliş devam ediyor - Resim : 3

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

ABD enflasyon verisi öncesinde küresel piyasalarda değer kazanan dolar, verinin ardından yükselişini sürdürdü. DXY endeksi veri öncesi 102,1  puan seviyesindeydi. Açıklamanın ardından endeks 102,7 seviyesine kadar yükseldi. DXY endeksi, doların uluslararası piyasalardaki değerini gösteriyor.

ABD enflasyonu, Fed'in gelecek para politikasının belirlemesinde kullanılan en önemli veriler arasında yer alıyor. ABD enflasyonunun faiz artırımlarına rağmen beklentilerin üzerinde artması, Fed’in yakında faiz indirimlerine başlayacağı yönündeki piyasa beklentilerini sekteye uğrattı. Piyasalar, Fed'in Mart ayında faiz indirimine başlayacağı yönünde fiyatlanıyordu.

 
 
ABD'de enflasyon beklentilerin üzerinde arttı! Altında sert düşüş, dolarda yükseliş devam ediyor ile ilgili etiketler ekonomi ABD enflasyon Dolar altın
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.