ABD'de aşırı sağcılarlardan tedirgin eden hamle: Milyonlarca dolar bağış topluyorlar

ABD'de 6 Ocak'ta Kongre binasını basan aşırı sağcı grupların son hamlesi tedirgin etti. Dünya gündemine bomba gibi düşen baskını gerçekleştiren gruplar internette bağış topluyor. Toplanan bağışın miktarının yaklaşık 2 milyon doları bulduğu belirtilirken, söz konusu hamle uzmanları tedirgin ediyor.

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın 2020'de Joe Biden'a kaybettiği başkanlık seçimi sonrası Kongre binasını basan aşırı sağcıların kendilerine finansal destek sağlamak için internette bağış topladıkları ortaya çıktı. Kongre binası baskını sonrası bazıları cezaevinde bulunan aşırı sağcı gruplar kendilerini 'vatansever' ve 'siyasi mahkum' olarak tanımlayarak yüksek meblağlarda bağışlar elde etti.

ABD'de aşırı sağcılarlardan tedirgin eden hamle: Milyonlarca dolar bağış topluyorlar

Aşırı sağcıların kurduğu bazı internet sitelerinde Trump'ın kışkırtması sonrası Kongre binasını işgal etmeye çalışan ve cezaevinde bulunan kişilerin haksız yere hapiste yattığı iddia ediliyor. Kongre baskını sırasında bir polis memuruna saldıran ve baskın sonrası hüküm giyen ilk kişi olan Scott Fairlamb bağış sayfasında Kongre baskınını Amerikan ulusunu ve Amerikan bayrağını yeniden bir araya getiren 45. Başkan Trump'ı desteklemek için" yaptıklarını savundu. Mahkemenin 41 ay hapis cezası verdiği Fairlamb 40 bin dolara yakın bağış topladı.

Kongre binası baskınının sembol isimlerinden biri olan ve başındaki ayı postu başlığı ve şaman görünüşü ile tanınan Jake Chansley ise kendi sayfasından 10 bin doların üzerinde bağış topladı. Chansley, resmi bir kovuşturmayı engellemekten suçlu bulundu ve geçen ay 41 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ABD'de aşırı sağcılarlardan tedirgin eden hamle: Milyonlarca dolar bağış topluyorlar - Resim : 2

TOPLAM MİKTARI 2 MİLYON DOLARI BULUYOR

CNN'in haberinde Kongre baskınında yer alan aşırı sağcıların kazandığı toplam bağışın miktarının 2 milyon doları bulduğu belirtiliyor. İnternette aşırılık yanlısı bağış toplama çalışmalarını izleyen uzmanlar, şiddet yanlısı sözde isyancılara etkileyici kaynak akışının, anti-demokratik hareketlere destek vererek uzun vadeli sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Öte yandan uzmanlar toplanan bağışların zanlıların kefalet paraları ve faturaları dışında farklı amaçlarla kullanılmasından endişe ediyor.

ABD'de aşırı sağcılarlardan tedirgin eden hamle: Milyonlarca dolar bağış topluyorlar - Resim : 3

ABD'de 6 Ocak'ta meydana giren Kongre baskınında yer alan gruplar farklı platformlarda bağış toplamaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın kışkırtması sonrası, 2020'deki başkanlık seçiminin sonuçlarının uygulanmaması için aşırı sağcı yüzlerce kişi Kongre binasını basmıştı. Saldrıda biri polis memuru 5 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralanmıştı.

ABD'de aşırı sağcılarlardan tedirgin eden hamle: Milyonlarca dolar bağış topluyorlar ile ilgili etiketler ABD Trump İnternet kongre baskını aşırı sağcı bağış
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.