ABD ile Suudi Arabistan arasında uçurum büyüyor! OPEC+ petrol üretimi kesintisi bunu ispat etti

Bir süredir Türkiye ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında bahar havası yaşanırken bu iki ülke ile ABD arasında sert rüzgarlar esiyor. Suudi Arabistan’ın koruyucusu ABD, artık Suudi’lere söz geçiremiyor. Türkiye’nin Suudi Arabistan’da askeri üs kurma projesi görüşmeleri de tam da bu döneme denk geldi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Ünlü İngiliz yayın organı Reuters da ABD-Suudi Arabistan ilişkileri hakkında ilginç bir yazı yayımladı. OPEC+ örgütünün ABD'nin sert muhalefetine rağmen bu hafta petrol üretimini kesme kararı, Başkan Joe Biden'ın Beyaz Saray'ı ile bir zamanlar Washington'un en sadık Ortadoğu müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesi arasındaki zaten gergin olan ilişkileri daha da gerdi. Washington ve Körfez'deki yaklaşık bir düzine hükümet yetkilisi, Beyaz Saray'ın OPEC'in üretim kesintisini önlemek için çok zorladığını söyledi. Biden, Demokrat partisinin ABD Kongresi'nin kontrolünü elinde tutmak için mücadele ettiği ara seçimler öncesinde ABD benzin fiyatlarının tekrar yükselmesini önlemeyi umuyor. Washington ayrıca Ukrayna savaşı sırasında Rusya'nın enerji gelirini sınırlamak istiyor.

ABD yönetimi haftalarca OPEC+ için lobi yaptı. Tartışmalara aşina iki kaynağa göre, son günlerde enerji, dış politika ve ekonomi ekiplerinden üst düzey ABD yetkilileri, yabancı meslektaşlarını üretim kesintisine karşı oy kullanmaya çağırdı.

Biden'ın üst düzey enerji elçisi Amos Hochstein, ulusal güvenlik yetkilisi Brett McGurk ve yönetimin Yemen özel elçisi Tim Lenderking ile birlikte geçen ay OPEC+ kararı da dahil olmak üzere enerji konularını görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gitti.

Biden'ın Temmuz ziyaretinden sonra yaptığı gibi, üretim kesintisini engelleyemediler.
Tartışmalar hakkında bilgi veren bir kaynak, Suudi yetkililere bir seçim yapmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak, bu argümanın başarısız olduğunu ve Suudilerin, ABD piyasalarda daha fazla petrol istiyorsa kendi petrolünü üretmeye başlaması gerektiğini söylediğini de sözlerine ekledi.
ABD Enerji Bilgi İdaresi verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın 1 numaralı petrol üreticisi ve aynı zamanda en büyük tüketicisidir.

Enerji Bakanı Prens Abdülaziz Çarşamba günü Suudi TV'ye verdiği demeçte, "Her şeyden önce Suudi Arabistan Krallığı'nın, ardından bize güvenen ve OPEC ve OPEC + ittifakının üyesi olan ülkelerin çıkarlarıyla ilgileniyoruz" dedi.

OPEC, çıkarlarını "dünyanınkilerle" tartıyor çünkü "küresel ekonominin büyümesini desteklemek ve enerji arzını en iyi şekilde sağlamakla ilgileniyoruz" dedi.

Washington'un İran nükleer anlaşmasını ele alması ve Suudi liderliğindeki bir koalisyonun Yemen'deki saldırgan askeri operasyonlarına verdiği desteği geri çekmesi, Suudi yetkilileri ve Şubat 2022'nin Ukrayna'yı işgalinden sonra Rusya'ya karşı yaptığı eylemlerde üzdü.

Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, OPEC kesintisinin ardından Bloomberg TV'ye verdiği demeçte, ABD'nin Rus petrolü üzerinde bir fiyat sınırı için yaptığı baskının belirsizliğe neden olduğunu söyledi ve bunun nasıl uygulanacağına ilişkin "ayrıntı eksikliği ve netlik eksikliğine" dikkat çekti.

Suudi yetkililer tarafından bilgilendirilen bir kaynak, krallığın bunu "bir tüketici karteli tarafından üreticilere karşı kullanılabilecek, piyasa dışı bir fiyat kontrol mekanizması" olarak gördüğünü söyledi.

ABD Stratejik Petrol Rezervi'nden Mart ayında Biden'a yönelik 180 milyon varil petrol satışı, petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Mart ayında OPEC+, Batılı bir petrol gözlemcisi olan Uluslararası Enerji Ajansı'ndan (IEA) gelen verileri kullanmayı, Suudi liderliğindeki ABD'nin çok fazla etkisi olduğu endişeleri nedeniyle durduracağını söyledi.

Perşembe günü Biden, Suudi kararını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi ve Washington'ın petrol piyasasında daha fazla adım atabileceğini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bakın, OPEC Plus'ın Rusya ile uyumlu olduğu açık" dedi. Üretim kesintisinin ABD-Suudi ilişkilerini nasıl etkileyeceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. ABD Kongresi'nde Biden'ın Demokratları, ABD birliklerinin Suudi Arabistan'dan çekilmesi çağrısında bulundu ve silahların geri alınmasından bahsetti.

"İnsan hakları ihlallerine, saçma sapan Yemen Savaşına, Libya, Sudan vs.'deki ABD çıkarlarına karşı çalışmasına rağmen Körfez Devletlerine silah satmanın bütün amacının, uluslararası bir kriz geldiğinde Körfez'in Rusya/Çin yerine Amerika'yı seçebileceği olduğunu düşündüm. Demokrat Senatör Chris Murphy Twitter'da söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı Adel Al-Jubeir, Cuma günü Fox News'a ABD'ye yönelik eleştirilerin sorulması üzerine yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan petrol veya petrol kararlarını siyasallaştırmıyor" dedi.

"Saygılarımla, Amerika Birleşik Devletleri'nde fiyatların yüksek olmasının nedeni, 20 yılı aşkın süredir var olan bir rafinaj sıkıntısı yaşamanızdır" diye ekledi.

Biden'ın başkan olarak göreve başlamasından haftalar sonra, Washington, 2018 yılında gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesini Veliaht Prens Muhammed bin Salman'a bağlayan bir rapor yayınladı.

86 yaşındaki Kral Selman'ın oğlu prens, öldürme emrini reddetti, ancak "benim gözetimim altında" gerçekleştiğini kabul etti.

Prens geçen ay başbakan oldu ve avukatları bir ABD mahkemesinde bunun onu Kaşıkçı cinayetinde yargılanmaktan muaf tuttuğunu savunuyorlar.

Biden'ın Temmuz ayında bir Körfez zirvesi için Suudi Arabistan'ın Cidde kentine yaptığı ziyaret, ilişkileri düzeltmeyi amaçlıyordu, ancak aynı zamanda Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak bin Salman'ı sert bir şekilde eleştirdi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin kıdemli üyelerinden Ben Cahill, Suudilerin üretim kesintilerinin OPEC+'a petrol fiyatları üzerinde kontrol sağlamasını ve ülkelerini bir durgunluktan korumak için yeterli petrol geliri sağlamasını umduğunu söyledi.

Cahill, "Makroekonomik risk her zaman daha da kötüye gidiyor, bu yüzden yanıt vermek zorundalar. Bir kesintinin Washington'u rahatsız edeceğinin farkındalar ama piyasayı yönetiyorlar" dedi.

ABD ile Suudi Arabistan arasında uçurum büyüyor! OPEC+ petrol üretimi kesintisi bunu ispat etti ile ilgili etiketler ABD Suudi Arabistan OPEC Petrol
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.