ABD İLE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TÜRKİYE’YE KARŞI ORTAK PLAN!

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde, ABD’nin yeni Biden yönetimi ile Avrupa Birliği'nin Türkiye’ye karşı ortak hareket planının ayrıntıları konuşuldu.

ABD İLE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TÜRKİYE’YE KARŞI ORTAK PLAN!

METEHAN DEMİR: S-400 VE F-35 KONUSUNDA KIYAMET KOPACAK!

Metehan Demir, "Acil ağıtım koduyla çıkarılan Beyaz Saray’dan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın sözcüsü aracılığıyla tüm dünyaya açıklanan bir yazı bu. Kabinenin başkanı olarak kabul edilen Bjoern Seibert ile görüşüyor. Bu açıklamalar Amerikan yönetiminde çok dikkatlice kaleme alınır. Sullivan da çok tecrübeli bir isim, ulusal güvenlik danışmanı olarak hangi cümleyi kullanması gerektiğine çok aşırı özen göstermesi gerekiyor. AB ile ABD ilişkiler, Covid-19 ile ilgili değerlendirmeler, sağlık ve ekonomi gibi konular konuşulmuş. Ardından iki tarafta beraber çalışma konusunda karşılıklı endişeler konusunda mutabık kalıyor, buna Çin ve Türkiye de dahil diyor. Çin'den önümüzdeki dönemde maalesef Türkiye-ABD ilişkileri konusunda pek parlak sinyaller gelmiyor. ABD’den bazı açıklamalar var, Antony Blinken’ın ‘sözde müttefik’ diyip ardından bazı açıklamaları var, ‘Türkiye’yi Rusya’ya yaklaştırmamak gerekiyor’ gibi cümleleri var... Tablo pek parlak değil. Jake Sullivan'ın bu açıklamaları kelime kelime analiz ederek, tartıp biçerek öyle açıklar. Orada Çin ve Türkiye’nin AB ve Amerika açısından ortak endişe kaynağı olmasına atıfta bulunması gelişi güzel yazılan ifadeler değil. Bu bilinçaltını da, gerçek politikayı da, bundan sonra izlenecek yolu da anlatıyor. Bu konuda hazırlıklı olmak lazım. Birinci derecede ‘yaklaşıyor’ olarak ve büyük kriz olarak değerlendirebileceğimiz birkaç nokta var. Bu açıklamadan sonra benim kafamda netleşti. Birincisi S-400 ve F-35 konusunda kıyamet kopacak. Ya topraklarınızdan S-400 hava savunma sistemini çıkartın, ya iptal edin, ya da 'almıyoruz diyin’ diyen bir ABD, öbür tarafta ise haklı olarak ‘Biz size patriot için de başvurmuştuk oralı olmadınız. Biz kendi ulusal güvenlik menfaatlerimiz açısından doğru bir karar verdik, S-400’leri aldık. Rusya’sı ABD’si ilgilendirmiyor bizi.’ diyen bir Türkiye var. Türkiye bu saatten sonra S-400 konusunda geriye adım atmaz. Bu çakışma ve çatışma noktasını beraberinde getirir. İkincisi, Halk Bank meselesinde ABD’den tatsız sinyaller gelmeye devam ediyor. Bu konuda yüksek miktarda bir cezanın kesilebileceğine dair sinyaller de giderek güçlenmeye başladı. S-400 birinci büyük patlama noktası. İkincisi de Halk Bank meselesi. Zaten PKK terör örgütü, YPG/PYD ekseninde Suriye’de ve beraberinde verdiği destek, ardından FETÖ ile mücadele ve diğer konularda ABD’nin geri adım atmadığı aşikardı. Bu ilk yaklaşan büyük krizler S-400 meselesinde olacak. Asıl önemli olan AB 10-11 Aralık’ta bir açıklama yaptı: ‘ABD’de Biden yönetimi iş başı yapsın. Ondan sonra bu süreç Türkiye’ye karşı neler yapacağımızı gösterecek’ demişti. O nedenle Sullivan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak ABD’de AB’nin bu üst düzey ismiyle yaptığı bu görüşmede şüphesiz AB yetkilisi de ‘Türkiye’ye bir şey yapalım. Biz de sizin yolunuzu gözlüyorduk’ diye dolduruşa getirdiği kesindir. Şimdi karşımızda ABD ve AB bloğu var.” ifadelerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

ABD İLE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TÜRKİYE’YE KARŞI ORTAK PLAN! ile ilgili etiketler Metehan Demir Avrupa Birliği Türkiye metehan demir ile gündem biden

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.