ABD Büyükelçisi'nden S-400 çıkışı

ABD Büyükelçisi David Satterfield, Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasından sonra S-400'ler konusunu yeniden gündeme getirdi. "Görüş birliği olduğumuz konular ayrılıklardan fazla" açıklamasında bulunan Satterfield, "Türkiye'nin elinde S-400 yok" diyebilmeliyiz" diye konuştu.

ABD Büyükelçisi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Satterfield, S-400'lerle ilgili ayrı bir başlık açtı. S-400 meselesinin, önceki ABD yönetimini, ABD yasalarını uygulamaya ve CAATSA yasası kapsamında yaptırımlar uygulamaya zorladığını söyledi.

Bunu aktarırken “ne yazık ki” ifadesini kullanan Büyükelçi, “bu sorunun çözülmesini umuyor ve istiyoruz”, dedi.

Büyükelçi şöyle konuştu:

“Diyaloğa ve durumu netleştirmeye karşı değiliz. Ancak burada kişisel değil, tamamen yasal gerekliliklerden bahsediyoruz... ABD hükümeti olarak Ocak sonundan beri (Biden Yönetimi göreve başladığından bu yana) ulaşılabilecek çözüm konusunda yeni bir çerçeve ile karşı karşıyayız. 2021 yılı savunma bütçe yasası Türkiye’nin S-400’lere sahip olmamasını gerektiriyor. Bunun altını çizmek istiyorum. Bu hassas ya da zekice yöntemlerle çözülebilecek bir durum değil. Çünkü olay, bir hukuk meselesi. Kongre’ye karşı hesap vermemiz gereken Amerikan Yasaları var.”

David Satterfield, diyalog sürecinin, çalışma grupları oluşturarak devam edebileceğini, ancak süreçte S-400’lerin Türkiye’nin ‘ben artık bunlara sahibim’ yaklaşımıyla devam edemeyeceğini vurguladı.

Büyükelçi şöyle konuştu:

“Türkiye’nin ABD’den görmek istedikleri var; F-35 programı ve patriot alımları gibi... Tüm bunlar tartışılabilir, ancak bunların hepsi S-400’lerin varlığı konusundaki duruma bağlıdır. Yani, S-400 şartlardan biridir. Biz, “Türkiye’nin elinde S-400 yok” diyebilmeliyiz”. Çünkü, her türlü çözümde ABD’ yasalarına uygun olmak zorundayız. F-35 ile uyumluluk sorununun ötesindeyiz. Açık söylüyorum; CAATSA yaptırımlarını tetikleyen S-400 sistemlerine sahip olunmasıdır.”

David Satterfield, Türkiye’nin Rusya’dan yeni S-400’ler alarak durumu kötüleştirmemesi gerektiğinin altını çizerek; “Yeni alım yapılması durumunda son derece ciddi sonuçları olacaktır. İlk yaptırımlardaki dar çerçeveli uygulamalardan çok daha etkili adımlar atılacaktır. Bu durumda yürütme adım atmadığı taktirde bile, kongre hızlıca adım atacaktır" dedi.

ABD Büyükelçisi'nden S-400 çıkışı ile ilgili etiketler Türkiye S-400
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.