9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Neden kutlanır?

9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Dünya İstatistik Günü her yıl 9 Mayıs tarihinde kutlanmaya devam ediyor. İlk kez Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan günün anlam ve önemi araştırılmaya devam ediyor. Dünya İstatistik Günü neden kutlanır? sorusunun cevabı merak ediliyor. İşte 9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Neden kutlanır? Merak edilen detaylar haberimizde...

9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Dünya İstatistik Günü neden kutlanır? sorusunun cevabı merak ediliyor.Dünya İstatistik Günü her yıl 9 Mayıs tarihinde kutlanmaya devam ediyor. İlk kez Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan günün anlam ve önemi araştırılmaya devam ediyor. İşte 9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Neden kutlanır? Merak edilen detaylar haberimizde...

9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Neden kutlanır?

Dünya İstatistik Günü, ilk defa Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 64/267 sayılı kararnamesi ile “Resmi İstatistiklerdeki Başarıların Kutlanması” ana temasıyla ve “hizmet, doğruluk ve profesyonellik” ana ilkeleri göz önünde bulundurularak 20 Ekim 2010 tarihinde kutlanmıştır.

Bu kutlama, üye ülkelerle birlikte, Birleşmiş Milletlere bağlı alt kuruluşlar, diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla yapılmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3 Haziran 2015 tarihli ve 69/282 sayılı kararla, 20 Ekim 2015 tarihini, ikinci Dünya İstatistik Günü ilan etmiş ve her beş yılda bir “20 Ekim” gününün Dünya İstatistik Günü olarak kutlanmasına ilişkin karar almıştır. 2015 yılında kutlanacak Dünya İstatistik Günü’nün teması, “Daha İyi Veri, Daha İyi Yaşam” olarak belirlenmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, istatistik alanında çalışanların, akademik dünyanın, öğrencilerin ve toplumun her kesiminden insanın buluşturulması planlanır. Bir diğer planlanan unsur ise istatistiğin önemi hakkında kamuoyu farkındalığını artırmak adına önemli bir adım olacağı düşünülen Dünya İstatistik Günü’nün, Merkez Teşkilatı ve 26 Bölge Müdürlüğü aracılığıyla tüm Türkiye’de yapılacak etkinliklerle kutlanmasıdır.

Dünya İstatistik Günü kapsamındaki etkinliklerden biri olarak; yayımlanan resmi verilerin sayı ve konu çeşitliliğini vurgulamak amacıyla, gerek Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gerekse Resmi İstatistik Programına (RİP) dâhil Kurum ve Kuruluşlar tarafından 2011 ve 2015 yıllarında yayımlanan tüm istatistiklerin özetini içeren “İstatistiklerin İstatistiği” isimli bir bülten yayımlanmıştır.

9 Mayıs Dünya İstatistik Günü nedir? Neden kutlanır? ile ilgili etiketler 9 Mayıs