9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişlilere müjde! Yıpranma payından erken emeklilik fırsatı!

SGK sisteminde işe giriş tarihleri baz alındığında kişilere bazı şartları yerine getirdikleri takdirde erken emeklilik şansı doğuyor. En az 10 yıllık çalışma süresi göz önüne alınarak elde edilebilecek erken emeklilik ile alakalı olarak bazı ek şartlarda yer alıyor.

Erken emeklilik hayali kuran çalışanlar SGK mevzuatı ışığında son düzenlemeler ile beraber emekli olabilmeleri için öncelikle belirli bir yaşa erişmeleri ve aynı zamanda da SGK prim ve gün koşullarını da sağlamaları gerekiyor.

EMEKLİLİKTE İLK FORMÜL 10 YIL

Ancak SGK sisteminde işe giriş tarihleri öncelikli olarak kişiye erken emeklilik şansı sunuyor. 10 yıllık bir çalışma süreci doğrultusunda elde edilebilecek bu erken emeklilik için bazı şartlarında yerine getirilmesi gerekiyor. 10 senelik bir çalışma hayatı baz alındığında 3600 prim günüyle emekli olmaya çalışanlar için ilk olarak işe giriş tarihleri öncelik oluyor.

SGK’dan emekli olmak isteyenler için bazı değişik formüller bulunuyor. SGK’dan emekli olabilmek için öncelikle normal emeklilik şartlarını sağlayanlara standart bir emeklilik hakkı sunuluyor. Bir ikinci formülde ise yaş haddinden emekli olmak yer alıyor. 10 senelik süreçte 3600 günle emeklilik hakkı bu şartlardan sadece bir tanesini oluşturuyor. SGK’nın sağlamış olduğu diğer bir hak ise malulen emeklilik fırsatı olarak göze çarpıyor.

3600 GÜNLE EMEKLİLİK FIRSATI

Çalışanların en büyük hayallerinden biri olan emeklilik süreci çeşitli durumda farklı yönlere bağlanabiliyor. Askerlik ve doğum borçlanması ile yıpranma payının beraberinde kısmi emeklilik  ortaya çıkıyor. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 15 yıl sigortalılık süresine sahip olunması ve 3600 gün prim ödeyerek yaş koşulunu tamamlamış olmak gerekiyor. 3600 günün tamamlandığı tarih kişinin ne zaman emekli olacağını işaret ediyor. Erkekler için bu yaş 55, kadınlarda ise 50 olarak biliniyor.

Yaş ve primden hangisi en son tamamlanmışsa ona göre bayanlarda 56, erkeklerde de 58'den başlayan yaşlarda emeklilik hakkı kazanılabiliyor. 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008'den sonra sigortalı olanlar için farklı koşullar ön plana çıkıyor.

Burada yıl koşulu ortadan kalkarak prim miktarı uzatılıyor. Prim doldurma koşulu 3600’den 4500’e çıkarılıyor ve ardından da yaşın dolması bekleniyor. Emeklilik yaşı da bayanlarda 56'dan 58'e, erkeklerde 58'den 60'a çıkıyor ancak emeklilikte maaş biraz düşük oluyor.

9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişlilere müjde! Yıpranma payından erken emeklilik fırsatı! ile ilgili etiketler erken emeklilik emeklilik SGK 1999 sigortalı girişler
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.