"60 bin yeni çalışana ihtiyaç var" İş garantili eğitimlerle 10 bin TL maaş verilecek!

Bu yılın ilk dört ayında ihracat 7.5 milyar dolara yükseldi. Üretimdeki artış istihdam artışını da beraberinde getirirken sektörde personel açığı ortaya çıktı. TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, “60 bin yeni çalışana ihtiyaç var” dedi. İş garantili sektörel eğitimler verdiklerini belirten Aydın, " Bu eğitim sonrası ilk defa işe başlayan 3D tekstil tasarımcıları 7 ila 10 bin TL arasında maaş alıyor." ifadelerini kullandı.

Dünyanın üretim üssü halini almaya başlayan Türkiye, ihracat rekorlarına hemen her ay yenilerini eklerken üretim kapasitesini de artırıyor.

Hal böyle olunca özellikle emek yoğun sektörlerde yeni personel sorunu her geçen gün daha da büyüyor. Bu alanda en büyük sorunu yaşayan sektörlerin başında ise hazır giyim geliyor.

4 AYDA 7.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

2021 yılının ilk dört ayında 6.23 milyar dolarlık ihracat yapan hazır giyim sektörü, bu yılın aynı döneminde ihracatını 7.5 milyar dolara yükseltti. Avrupa ülkelerinin üretim üssü halini almaya başlayan sektör, ihracat taleplerini karşılamak için tam kapasite çalışırken ek yatırımlar için de düğmeye bastı. Üretimdeki artış istihdam artışını da beraberinde getirirken sektörde 60 bin personel açığı ortaya çıktı

."60 bin yeni çalışana ihtiyaç var" İş garantili eğitimlerle 10 bin TL maaş verilecek!

TALEPLERİ KARŞILAMAK İÇİN TAM KAPASİTE ÇALIŞMA

Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği (TİHCAD) Başkanı Ergin Aydın, pandemide kırılan tedarik zinciri sonrasında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin tedarik güvenliği ve çeşitlilik açısından rotalarını Türkiye'ye çevirdiğine dikkat çekti. Aydın, "Türkiye bu süreçte güçlü alt yapısı ile ön plana çıktı. Hazır giyim ve tekstil sektörü ihracat taleplerini karşılamak için tam kapasite çalışmaya başladı" dedi.

ÜRETİM 4 AYDA % 35 ARTTI

Hazır giyim ve tekstil sektöründe iç pazar taleplerinde yüzde 10, turistlerin alışverişlerinde ise yüzde 35 oranında artış yaşandığını anlatan Aydın, "Hem iç pazarda hem de ihracatta yaşanan talep artışı ile tekstil firmaları kapasite artışına yöneldi. İçeride ve özellikle ihracatta yaşanan hızlı büyüme ile hazır giyim sanayi üretimi yılın ilk dört ayında yüzde 35 artış gösterdi" ifadelerini kullandı.

3 AYDA 20 BİNİN ÜZERİNDE YENİ İSTİHDAM

Üretimdeki artışın personel açığını beraberinde getirdiğini anlatan Ergin Aydın, "2020'de hazır giyim sektöründe 606 bin 470 kişi istihdam edilirken bu sayı 2021'de 663 bin 406'ya çıktı. Bu yılın ilk üç ayında ise 20 binin üzerinde yeni istihdamla sayı 689 bin 958'e yükseldi" şeklinde konuştu.

"BU YIL SONUNA KADAR EN AZ 60 BİN ÇALIŞANA İHTİYAÇ VAR"

Sektörde yeni yatırımların hız kesmeden devam ettiğini anlatan Aydın, "2020 ve 2021'de hazır giyim sektörünün aldığı yatırım teşvikleriyle 62 bin ilave istihdama ihtiyaç oldu. Bu teşvikler Anadolu'ya yönelik yatırım iştahını yükseltiyor. Üretim ve kapasite artışıyla bu yıl sonuna kadar hazır giyim sektöründe en az 60 bin çalışana ihtiyaç var" dedi.

İŞ GARANTİLİ EĞİTİMLERLE 10 BİN TL MAAŞ

Türkiye'de her 6 kişiden birinin tekstilde çalıştığını anlatan TİHCAD Başkanı Aydın, sektörün teknolojiyle yeni bir boyuta evirildiğini kaydetti. TİHCAD'ın sektörel eğitimler verdiğini aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Dünya teknolojiyle kabuk değiştiriyor. Dijitalleşme ve sürdürülebilirlikte Avrupa'dan önde olduğumuz bir çok konu var. VR yazılımlar üreten Prosoft VR ile birlikte TİHCAD çatısı altında Prosoft VR Akademi'yi kurduk, iş garantili eğitimler veriyoruz. 3D stilistler yetiştiriyor ve kurs biter bitmez VR stilistleri işe yerleştiriyoruz. Bu eğitim sonrası ilk defa işe başlayan 3D tekstil tasarımcıları 7 ila 10 bin TL arasında maaş alıyor. TİHCAD İK şu ana kadar tekstil sektöründe 540 kişiye iş buldu."

"YABANCI FİRMALAR ÜLKEMİZDE YENİ OFİSLER AÇMAYA BAŞLADI"

Hazır giyim sektöründe bu yılın ilk dört ayında 7.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını anlatan Ergin Aydın, "Avrupa'dan yakın ve komşu ülkelere, ABD'den Kuzey Afrika'ya kadar tüm pazarlardan talep artışı var" dedi.

Asya'dan tedarike yönelen birçok markanın da üretim için yeniden Türkiye'ye döndüğünü anlatan Aydın, "Ayrıca şu günlerde çok sayıda yeni alıcı ve marka Türkiye'den tekstil tedariki arayışı içinde. Yabancı firmaların bazıları ülkemizde yeni alım ofisleri açmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sabah

"60 bin yeni çalışana ihtiyaç var" İş garantili eğitimlerle 10 bin TL maaş verilecek! ile ilgili etiketler maaş eleman çalışan tekstil
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.