52 gece duası, Kabir duası nedir, ne zaman okunur?

Öldükten sonra gömülen kişilerin ardından okunan dualar, kişinin kabir azabı çekmemesi ve kabrinde rahat etmesi içindir. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Ölen kişinin ardından okunan dualardan biri olan 52 gece duası (Kabir duası), kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki, 52 gece duası nedir, nasıl okunur? İşte, 52 gece duası...

Sevdiklerini kaybeden kişilerin üzüntüsü kelimelerle ifade edilemiyor. Yakınını kaybedenler mezarlık ziyaretinde dualar ve sureler okuyor. Maksadı ölümü hatırlamak olan kabir ziyaretinde okunan 52 gece duası kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılıyor. İşte, 52 gece duasının okunuşu, anlamı ve hikmeti...

52 gece duası

Kabir Duası, 52 Gece Duası, Büreyde radıyallahu anh şöyle dedi; Hz. Peygamber (asm) ashab-ı kirama, kabristana gittikleri zaman şöyle demelerini öğretirdi, "Esselamü aleyküm ehled diyari minel-müminin. Ve Inna inşallahu biküm lahikun. Es'elullahe lena ve lekümü'l afiyeh."

Anlamı: "Selam size, ey bu diyarın mü'min ve müslim halkı! İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah'ın bizi de sizi de bağışlamasını dilerim."

İbni Abbas radıyallahu anhüma şöyle dedi; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Medine'de bazı kabirlere uğradı. Yüzünü onlara dönerek şöyle buyurdu; "Selam size, ey bu kabirlerde yatanlar! Allah bizi de sizi de bağışlasın. Siz bizden önce gittiniz. Biz peşinizden geleceğiz."

Bundan sonra Kur'an-ı Kerim'den bilindiği sure ve ayetlerden okunur ve sevabını ölülerin ruhuna bağışlar.

İslam'ın ilk yıllarında kabir ziyareti, cahiliye dönemi adetlerinden dolayı yasaklanmıştı. Sonradan bu durum ortadan kalkınca serbest bırakıldı. Kabir ziyaretinden maksat ölümü hatırlamaktır. Dünyaya bağlanıp kalan ve katılaşan kalplerimiz belki yumuşar diye kabirler ziyaret edilir ve oraya kadar gidilmişken onlara da selam verilip tavsiye edilen dualar yapılır.

Kabir ziyaretinde, bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun görülmüştür. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü etmek, kabrin demirlik ve taşlarını öpmek, onlara sarılmak, ağlamak ise kabir ziyaretinin adabıyla bağdaşmaz.

52 GECE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

"Bismillahirrahmanirrahim"

"Allahümme inni es'elüke bi hakkı hakkıke ve bi hakkı kibriyaike ve bi hakkı cemalike ve bi hakkı kibriyaike ve fadlike ve keremike ya kadie'l-ihsani ya sadıke'l va'dil emin la ilahe illa ente sünhaneke inni küntü minezzalimin Allahümme ecib da'veti hürmeti ismike'lazim ve bi hürmeti Muhammedin sallallahü te'ala aleyhi ve sellem ve ala alihi ve sahbihi ecma'iyn ve'lhamdü lillahi Rabbi'l alemiyn ve la havle vela kevvete illa billahi'l aliyyil aziym."

52 GECE DUASI ANLAMI

"Allah'ım, hakkın, azametin, cemal ve celalin, varlığın, fadl ü keremin hakkı için tevessül ediyorum. Ey sonsuz ihsanı olan, vadettiğini anında ve olduğu gibi yerine getiren Rabbim! Senden başka ilah yoktur. Allah'ım, ben kendine zulmedenlerdenim. Ya Rab, muazzam adının, Hazret-i Muhammed (s.a.v)'in al ve ashabının hürmetine duamı kabul eyle. Alemlerin Rabbine şükürler olsun ve kuvvet ancak Allah'u Teala'nın yed-i kudretindedir."

KABİR DUASI, 52 GECE DUASININ HİKMETİ

Halk arasında ölenin elli ikinci gecesinde etleriyle kemiklerinin birbirinden ayrıldıkları ve bu esnada ölünün derin acılar içinde olduğu ve bu duanın okunması halinde etle kemiklerinin ayrılması esnasındaki acıyı hissetmeyeceği gibi inanış vardır. Halk arasında "elli ikinci gece duası" olarak bilinen duayı her zaman okumanın sevabı vardır. Çünkü bir ölünün yakınının arkasından dua etmesiyle onun günahlarının hafiflemesine faydası olacaktır.

Kabir ziyaretinin, ölü ve ziyarette bulunan kimse için iki ayrı yönü vardır. Kabir ziyaretinde bulunan kimse, hem ölüye duada bulunur hem de dünya hayatının fani oluşunu idrak eder.

Kabirde, bulunan kişinin bir zamanlar kendisi gibi sağ olduğunu, hayalleri ve emelleri olduğu, belki de bunlardan pek çoğunu gerçekleştirmeye fırsat bulmadan öldüğünü, aynı akıbetin kendisini de beklediğini düşünmeye vesile olur, ahireti hatırlar. Ölüye dua ve istiğfarda bulunur. Bu da ölüye sevap kazandırır.

 
52 gece duası, Kabir duası nedir, ne zaman okunur? ile ilgili etiketler dua
GÜNÜN VİDEOSU

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan bir tırda hassas burunlu dedektör köpek Carlos'un desteği ile polis ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan aramada 10 milyon lira değerinde 50 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürüldüğü ortaya çıktı.