50/30/20 kuralı ile hem birikim yapın hem de tatile çıkın!

Aylık gelirimiz ne olursa olsun hepimiz, aylık giderlerimizi karşılarken bir yandan da hayallerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Bu sebeple, aylık kazancımızın yanı sıra nasıl bir birikim planıyla hareket ettiğimiz önem kazanıyor. Bu çerçevede, birikimde 50/30/20 kuralı ile hem planlı bir birikim yapabilir hem de hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Her vatandaş bütçe planlamanının öneminin farkında olsa da, herkes bu konuda başarılı olamıyor. Ayık temel giderlerimizin dışında sosyal yaşantımız için kenara ayırdığımız para yeterli olmayabiliyor. 

Uzmanlar, maaşımızı aldıktan ve temel giderlerimizin ödemesini yaptıktan sonra sosyal yaşantımız için kenara para ayıramamamızın temelinde maaşımızın yetersiz olmasından değil; dengeli bir bütçe planlaması yapamamamızdan kaynaklandığını belirtiyor. Bu çerçevede bütçe planlama konusunda Amerikalı akademisyen ve siyasetçi Elizabeth Warren’ın ortaya koyduğu 50/30/20 Kuralı bizlere yardımcı olabilir. 

50/30/20 kuralı ile hem birikim yapın hem de tatile çıkın!

50/30/20 KURALI NEDİR?

En basit anlatımıyla bu kural, harcamalarınızı temel ihtiyaçlar, keyfi harcamalar ve birikim olmak üzere 3 ana başlık altında toplamanıza ve gelirinizin %50, 30 ve 20’sini bu başlıklara ayırmanıza dayanıyor.

GELİRİNİZİN %50'Sİ: TEMEL İHTİYAÇLAR

Gelirinizin yarısı, temel ihtiyaçlar başlığı altında; kira, faturalar, borçlar, ulaşım masrafları ve temel ev ihtiyaçlarına harcanmalı.

GELİRİNİZİN %20'Sİ: YATIRIM

Gelirinizin %20’si ise yatırım yapmak için ayrılmalı, bu meblağı farklı kanallarda yatırım olarak değerlendirebilirsiniz.

GELİRİNİZİN %30'U: SOSYAL YAŞAM

Kalan % 30’luk kısım ise kendinize harcadığınız, restorana gitmek, seyahat etmek veya beğendiğiniz bir dekorasyon ürününü almak gibi şeylere harcadığınız kısım oluyor.

Bu yöntemin size iki büyük katkısı olacaktır. Birincisi, elinizde kalan parayla değil her ay düzenli olarak %20’lik kısımla yatırım yapmış olacaksınız ve ikincisi, her şeyin bütçesi belli olacağından kendinize harcayacağınız bu %30’luk kısmı harcarken ay sonunu düşünüp endişelenmeyecek, bütçenizi hiç aşmamış olacaksınız.

50/30/20 kuralıyla bütbçe planlaması konusunda aldığınız tüm bu önlemler hem gelir-gider dengenizi daha sistemli görmenizi hem de maaşınız ne olursa olsun birikim yapabilecek ve birikim yapabilmenin verdiği rahatlıkla sosyal yaşantınızda daha rahat hissedeceksiniz.

50/30/20 kuralı ile hem birikim yapın hem de tatile çıkın! ile ilgili etiketler Para 50/30/20 kuralı birikim