5 milyon özel sektör çalışanı için maaş promosyonu umudu

Son yıllarda yüksek enflasyonun da etkisi ile emekli ve çalışanlara yapılan maaş zamları da hatırı sayılır şekilde artmaya devam ediyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Emekli, memur ve işçi maaşları arttıkça bankaların verdiği promosyon miktarı da artıyor.

3 yıl olan promosyon sözleşmeleri 6 aya kadar düştü. Sürekli artan promosyon teklifleri dönem içinde cayma cezasını ödeyip yeni bankalara geçmenin de önünü açtı.

Promosyonun süresi ve miktarı tamamen bankayla yapılan anlaşmaya bağlı. Bankalar promosyon sözleşmesi yaparken “Cayma esnasında paranın tamamı iade alınır” diye bir ibare ekliyor. Aslında olması gereken promosyonun kalan kısmının iade edilmesidir. Bu nedenle kurumlar finans kuruluşlarıyla sözleşme yaparken bu maddeye dikkat etsinler. Çalışanlarını zarara uğratmasınlar.

Peki bankalar bu yüksek promosyon ücretlerini neden veriyorlar?

Çünkü, hem yeni müşteri kazanıyor hem de vergiden düşüyorlar.

İşte tam burada eksik bir uygulamadan bahsetmeden geçemeyeceğim.

Kamuda çalışan 2 milyona yakın işçi bankaların verdiği bu promosyonu alabilirken özel sektörde çalışan 5 milyondan fazla işçi bu haktan nasibini alamıyor.

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI

Bu konuda harekete geçen Tüm-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Şahin, “Bununla ilgili yasal bir düzenleme yok. Kamu çalışanları da başbakanlık genelgesi ile alıyor. Acilen bir yasal düzenleme yapılmalı ve işçinin hakkı olan bu bedel işçiye verilmeli. Asgari ücret ile geçinmek zorunda olan milyonlarca işçiye bir nebze katkı sağlayacak olan bu durumun düzenlenmesi gerekmektedir. Yetkililerden bu konuda adım atılmasını bekliyoruz. Ya da bir babayiğit arıyoruz. Promosyonu işçisine dağıtacak ve örnek olacak bir babayiğit İşveren” diye konuştu.

5 milyon özel sektör çalışanı için maaş promosyonu umudu ile ilgili etiketler maaş
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.