5 Arap ülkesi daha 'normalleşme için' İsrail ile masaya oturuyor

İsrail basınında yer alan haberlere göre; Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nden sonra 5 Arap ülkesinin daha normalleşme adımları atma konusunda İsrail ile masaya oturacağı iddia edildi.

İsrail ile BAE arasında diplomatik ilişkilerin başlatılması kararının uluslararası kamuoyunda yankıları sürerken 5 ülkenin daha İsrail ile normalleşme adımı atmak için tepkileri ölçtüğü iddia edildi.

BAE İLE ANLAŞMANIN GİDİŞATI GÖZLEMLENECEK

İsrail basınına yansıyan iddiaya göre, Arap Birliği'ne üye 5 ülke İsrail ile diplomatik ilişki kurmak için BAE ile varılan anlaşmanın gidişatını gözlemliyor.

The Jerusalem Post'ta yayınlanan habere göre, İsrail ile BAE arasında başlatılan diplomatik ilişkiler diğer ülkeler için bir deneme tahtası işlevi görüyor.

Habere göre Suudi Arabistan, Katar, Fas, Umman ve Bahreyn iki ülke arasında varılan anlaşmanın önümüzdeki aylarda getireceği sonuçlara göre İsrail ile normalleşme adımı atmaya hazırlanıyor.

BAE İLE İSRAİL ARASINDAKİ NORMALLEŞME ANLAŞMASI

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos Perşembe günü İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Trump'ın paylaşımını alıntılayarak, "Bu, tarihi bir gün." değerlendirmesi yapmıştı.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberinde de İsrail ile BAE'nin, ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaştığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edilmişti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

 

5 Arap ülkesi daha 'normalleşme için' İsrail ile masaya oturuyor ile ilgili etiketler Arap İsrail BAE siyaset normalleşme
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.