3 bin yıl önce ölen Mısır firavununun 3 boyutlu görüntüsü yapıldı: Öldüğünde 1.69 metre boyundaydı

Mısır'ın 18. hükümdar ailesinin 2. hükümdarı olan ve mezarı 1881 yılında bulunan firavun 1. Amenhotep'in 3 boyutlu görüntüsü yapıldı. Şu ana kadar tespit edilen firavun mezarları arasında en özenle korunan mumyalardan biri olan firavunun öldüğünde 35 yaşında ve 1.69 metre boyunda olduğu ortaya çıktı.

Mısır'ın 18. hükümdar ailesinden olan ve M.Ö. 1506-1504 yılları arasında öldüğü düşünülen firavun 1. Amenhotep'in 3 boyutlu görüntüsü yapıldı. M.Ö. 1525'ten 1504'e kadar hüküm süren firavunun öldüğünde 35 yaşında ve 1.69 metre boyunda olduğu tespit edildi.

1881 yılında yapılan kazılarda keşfedilen firavun 1. Amenhotep'in sırrı bilim insanları tarafından henüz çözülemedi. Bunun sebebinin 'lanet' korkusundan değil firavunun mumyasının en özenle korunmuş mezarlardan biri olma özelliği taşımasından kaynaklandığı öğrenildi. Yaklaşık 3 bin yıl önce ölen firavunun mezarının MÖ 11. yüzyılda 21. hanedan rahipleri tarafından açıkarak yeniden mumyalanıp gömüldüğü tespit edildi.

3 bin yıl önce ölen Mısır firavununun 3 boyutlu görüntüsü yapıldı: Öldüğünde 1.69 metre boyundaydı

Projeyi yürüten isimlerden radyolog Sahar Saleem modern zamanlarda 1. Amenhotep'in mezarının açılmamasının mükemmel bir araştırma fırsatı verdiğini belirtti. Saleem, ekibin, yalnızca başlangıçta nasıl mumyalandığını ve gömüldüğünü değil, aynı zamanda Amun'un Yüksek Rahipleri tarafından ölümünden yüzyıllar sonra iki kez nasıl tedavi edildiğini ve yeniden gömüldüğünü incelemesine izin verdiğini söyledi.

Kahire Üniversitesi'nde profesör olan Saleem araştırma ile firavun 1. Amenhotep'in yüz maskesi, bandajlar ve mumyanın kendisinin dijital olarak çıkarılarak eşi benzeri görülmemiş bir şekilde incelediklerinin altını çizdi.

3 bin yıl önce ölen Mısır firavununun 3 boyutlu görüntüsü yapıldı: Öldüğünde 1.69 metre boyundaydı - Resim : 2

Yapılan araştırma sonucunda firavun Amenhotep'in yaklaşık 3 bin yıl önce öldüğünde 35 yaşında, 1,69 metre boyunda, sünnetli ve güzel dişlerinin olduğu tespit edildi.

Profesör Saleem açıklamalarına "Sargılarının içinde 30 tılsım ve altın boncuklu eşsiz bir altın kuşak takıyordu," şeklinde devam etti. Yapılan araştırma sonucunda 1. Amenhotep'in babasına benzediği ortaya çıkarken kesin ölüm nedeniyle ilgili bir bulguya henüz rastlanmadı.

3 bin yıl önce ölen Mısır firavununun 3 boyutlu görüntüsü yapıldı: Öldüğünde 1.69 metre boyundaydı - Resim : 3

3 bin yıl önce ölen Mısır firavununun 3 boyutlu görüntüsü yapıldı: Öldüğünde 1.69 metre boyundaydı ile ilgili etiketler Mısır mumya firavun 1. Amenhotep 3 boyutlu çizim mezar
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.