26 Şubat Azerbaycan günü ilan edildi

26 Şubat 1992 takvimde sıradan bir yaprak değil. O gün tarihin gördüğü en vahşi katliamlarından biri yaşandı. Karabağ'ın Hocalı kasabasında. Ermeni askerleri kadın, çocuk, yaşlı demeden kasabada yaşayanları insanlık dışı işkencelerle katlettiler. 28 yıl sonra Karabağ özgürleştirilirken, ABD'nin Minnesota eyaletinden de şaşırtan ama alkışlanacak bir hamle geldi. Vali Tim Walz, 26 Şubat'ı 'Azerbaycan Günü' ilan ettiklerini duyurdu. Vali Walz bu kararı almalarının sebebini ise "Hocalı" ile açıkladı

ABD'de Minnesota eyaleti Valisi Tim Walz, 26 Şubart'ı "Azerbaycan Günü" ilan ettiklerini duyurdu.

Walz, yaptığı yazılı açıklamada, Minnesota'daki Azerbaycan kökenli Amerikalıların çoğunun Hocalı katliamından kurtulan nesil ve aileleri olduğuna dikkat çekti. 

26 Şubat Azerbaycan günü ilan edildi

Azerbaycan kökenli Minnesotalıların eyaletteki Azerbaycan kültürü, dili, tarihi ve mirasını zenginleştirdiğini ifade eden Walz, Minnesota'daki Azerbaycan toplumunun, yeri doldurulamaz rolü ve eyalete getirdiği çeşitliliği onurlandırdıklarını ve bu nedenle 26 Şubat'ı "Azerbaycan Günü" ilan ettiğini vurguladı.

26 Şubat Azerbaycan günü ilan edildi - Resim : 2

HOCALI KATLİAMI (26 Şubat 1992)

Ermeni güçleri 1992 yılında muhasara altına aldıkları Hocalı'ya 25 Şubatı 26 Şubat'ta bağlayan gece sızma harekatı yaptı.

Elinde av tüfeğinden daha öte olmayan silahlı 100 kadar görevliyi tesirsiz hale getiren Ermeniler daha sonra kasabada katliam yaptı.

Azerbaycan resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 Hocalı sakini öldürüldü. 487 kişi de ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alındı. Bu arada kayıp 150 kişinin izine ise bir daha hiç rastlanmadı. 

Resmi olmayan rakamlara göre de o gece öldürülenlerin sayısı 1300'ü bulmuştu.

Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği tespit edilmişti.

Hamile kadınlar ve çocukların da benzer işkencelere maruz kalarak öldürüldükleri belirlenmişti. 

26 Şubat Azerbaycan günü ilan edildi ile ilgili etiketler Azerbaycan minnesota 26 şubat 1992
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını Akıncı İHA'nın bulmasından rahatsız oldu!

Gazeteci Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını AKINCI İHA’nın bulmasından rahatsız oldu. Dünya AKINCI TİHA'yı ayakta alkışlarken, 'Fazla kasılmaya gerek yok yani' diyerek küçümsemeye kalkan Altaylı'ya tepki yağıyor.