25.000'den fazla kişiyi öldüren yanardağda korkutan aktivite artışı

Kolombiya'da 1985 yılında patlayarak 25.000'den fazla kişinin ölümüne sebep olan Nevado del Ruiz Yanardağı'nda artan sismik aktiviteler tespit edildi.

Başkent Bogotá'nın yaklaşık 129 km batısında yer alan Nevado del Ruiz Yanardağı, son 10 yıldır küçük patlamalara ev sahipliği yapıyor, ancak 24 Mart'ta Kolombiya Jeoloji Servisi (SGC) sismik aktivitesinin artmaya başladığını açıkladı.

25.000'den fazla kişiyi öldüren yanardağda korkutan aktivite artışı

1985'te yanardağda meydana gelen patlama zirvedeki karı eriterek Kolombiya'nın en ölümcül doğal afetine neden olmuştu. 30.000 kişinin yaşadığı Armero kasabasının neredeyse tamamını gömen bir toprak kayması yaşanmıştı.

25.000'den fazla kişiyi öldüren yanardağda korkutan aktivite artışı - Resim : 2

Geçen ayın sonlarından bu yana, jeologlar yanardağda her gün binlerce sarsıntı kaydettiler; SGC'yi yanardağın uyarı seviyesini sarıdan turuncuya yükseltmeye iten hareketler, son on yılda meydana gelenlerden daha büyük bir patlamanın yakın zamanda gerçekleşebileceğinin sinyalini veriyor.

25.000'den fazla kişiyi öldüren yanardağda korkutan aktivite artışı - Resim : 3

Yaklaşan herhangi bir patlamadan ölümleri önlemek amacıyla, bölgedeki yaklaşık 40 aile tahliye edildi ve yakındaki Los Nevados tabiat parkı turistlere kapatıldı.

SGC, yanardağın güneybatı kesiminde sismik etkinliğin hala devam ettiğini belirtti. Aktivitenin kraterden iki ila dört kilometre derinlikte ve 1,7 ila altı kilometre arasında olduğuna inanılıyor.

25.000'den fazla kişiyi öldüren yanardağda korkutan aktivite artışı ile ilgili etiketler Yanardağ Kolombiya
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.