"23 ayda 2.3 milyon silah ruhsatı verildi yalanı patladı! İşte gerçek...

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, geçtiğimiz hafta Halk TV'de korkunç bir manüplasyona imza attı. Özdağ son 23 ayda tam 2 milyon 300 bin tüfek ve tabancaya ruhsat verildiğini iddia etmişti. Özdağ'ın iddiasını CHP'li Yasemin Öney Cankurtaran da hiç sorgulamadan kamuoyu ile bir kez daha paylaştı. Yeni Çağ gazetesi de iki siyasetçinin farklı zamanlarda ortaya attığı bu iddia üzerine sorgulamaya gerek durmadan doğru kabul edip olayı manşetine taşıdı. Oysa gerçek çok farklıydı. Verdikleri o rakam bugüne kadar ruhsat verilen tüm silahları kapsıyordu. Son 2 yılda verilen ruhsat ise sadece 180 bin civarındaydı.

Her söze, her açıklamaya azami dikkat göstermek, gazeteciler ve yayıncılar için hayati önemdedir. Gerçeği, hakikati bu sayede bulurlar ve toplumla paylaşırlar. Siyasetçilerin de benzer özeni göstermesi beklenir. Ama bu hafta yaşadığımız bir örnek, siyasetçinin de gazetecilerin de bu özeni ıskaladığını, maalesef ortaya koydu.

Şimdi sizlere, adım adım bu olayı aktaracağız.

İddia şu, ‘Türkiye’de son 23 ayda 2 milyon 300 bin silah ruhsatı verildi.’ Gazete, TV ve haber sitelerinde haber bu şekilde yayınlandı. Yeni Çağ gazetesi manşet yaptı.

silah-ycag-manset

Aslında ürkütücü bir tablo. Herkesi endişeye sevk edebilir. Toplumda gerilimi artırabilir.

Dikkatle bakınca, ortaya bambaşka bir tablo çıktığı için, bunu sizlerle paylaşacağız.

İDDİAYI İLK OLARAK ÜMİT ÖZDAĞ GÜNDEME GETİRDİ

Tarih: 5 Ocak 2018:

Yer: Halk TV Stüdyosu

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, Halk TV’de canlı yayına çıktı. Fatih Ertürk’ün yönettiği ‘Türkiye Nereye’ programında Özdağ, şöyle dedi: “Bir silahlanma süreci yaşanıyor. Son 23 ay içerisinde 2 milyon 300 bin yivsiz tüfek ve tabanca için ruhsat verildi. Bunlar Bakanlığın resmi rakamı, çılgın bir silahlanma."

ARAŞTIRDIK, GERÇEK BU DEĞİL. PEKİ BU HATA KİMİN?

Baştan söyleyelim, maalesef iddia doğru değil. Yani bir yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Biz haberci olarak bakınca bunu ortaya çıkardık. Çünkü gayet basit. İçişleri Bakanlığı’nın sitesinde bulduk bu iddiaya dayanak olan metin.

İşte İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin rakamlarının da olduğu açıklaması için tıklayın...

Medyada yer alan ‘internetten silah satışı’ haberleriyle ilgili İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklama bu. Ve silah ruhsatlarıyla ilgili bilgiler verilirken, aynen şöyle deniyor:

Günümüze kadar 1.629.587 adet yivsiz tüfek ve 704.111 adet tabanca olmak üzere toplam 2.333.698 yivsiz av tüfeği ve tabanca ruhsatlandırılmıştır.(…) 2016 yılında Bakanlığımızca toplam 96.589 silah ruhsatı verilmiş, 2017 Kasım ayına kadar toplam 89.370 silah ruhsatı verilmiştir.

Ekran_Resmi_2018-01-12_16.10.29

Görüldüğü gibi, Bakanlık ‘günümüze kadar’ derken, cumhuriyet tarihi boyunca verilen geçerli silah ruhsatlarını belirtiyor. Yani 94 yıllık bir süreç söz konusu… Sonra ekliyor. 2016’da 96.589 adet, 2017’nin Kasım ayına kadar da 89.370 adet ruhsat verilmiş. (Yani 23 ayda verilen ruhsat sayısı toplamda 185.959)

Buradan nasıl bir sonuç çıkarırsınız? ‘23 ayda 2.333.698 silah ruhsatı verilmiş’ diyebilir misiniz?

HERKES İŞİNİ İYİ YAPSA BU OLMAZDI

Hadi Ümit Özdağ bunu TV’den söyledi. Danışmanı düzeltmez mi? Bu beyanı gazeteciler araştırıp, gerçeği ortaya çıkarmaz mı?

Diyelim atladılar. Peki CHP’li Cankurtaran bu iddiayı gündeme getirmek isterken, danışmanı bir araştırmaz mı? Hadi o da atladı diyelim.

Bu haberi gören gazeteci, yayıncı, ‘Galiba iş ciddi, ikinci bir parti yöneticisi de bunu söylediğine göre Bakanlığa soralım’ demez mi? Manşete çıkarmadan öne, bu bilgiyi kontrol etmez mi? Bakanlığın sitesine girip bakılmaz mı? Bir muhabir, ‘Dur şu olaya bir gireyim. Hangi ilde hangi silaha ruhsat alınmış 23 ayda?’ diye araştırmaya girişmez mi?

SONUÇ: Her aşamada kaçak var. Dikkat eksikliği var. Aman dikkat. Aidiyetimiz ne olursa olsun, hangi görüşte olursak olalım, dikkati elden bırakmayalım. Kritik günlerde, daha dikkatli bir medya, daha sorumlu bir siyasetçiye ihtiyacımız var. Aksi halde, toplumda çok büyük yaralar açabiliriz.

Kaynak: Adaletin bu mu dünya

"23 ayda 2.3 milyon silah ruhsatı verildi yalanı patladı! İşte gerçek... ile ilgili etiketler silah tabanca Ümit Özdağ ruhsat yasemin öney yeni çağ
GÜNÜN VİDEOSU

Sur Belediyesi'nde DEM Partililerden büyük skandal! Atatürk ve Erdoğan'a hakaret ettiler...

DEM Partili yöneticiler Sur Belediyesi makamında bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın fotoğraflarını işaret ederek hakaret etti. "Kaldırın bu kebrağların (p...venklerin) fotoğraflarını" sözlerini sarf eden DEM Partililer büyük tepki çekti.