22 ülkenin merkez bankası, bu hafta faiz kararı için toplanacak

Başta Türkiye, ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere olmak üzere 22 merkez bankası bu hafta faiz oranlarını değerlendirmek üzere toplanacak. Bazı merkez bankalarının yine faiz artırımını sürdürmesi beklenirken, piyasalardaki tek faiz indirimi beklentisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısı için oluştu.

Türkiye, ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere de dahil 22 merkez bankası bu hafta faiz oranlarını değerlendirmek üzere toplanacak. Birçok merkez bankası yüksek enflasyonun etkilerini azaltma amacıyla bir süredir faiz artırımlarına giderken, 2021 yılı boyunca dünya üzerindeki merkez bankalarından çıkan 105 faiz artırımı kararının 72'si son 4 ay içinde gerçekleşti.

Dünya piyasalarında takip edilecek ilk toplantı ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz değerlendirmesi olacak. Cuma günü açıklanan enflasyonun yıllık yüzde 6,8 ile 39 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından iktisatçıların 2022'de en az bir defa faiz artırımı beklediği FED'in bu haftaki toplantıda faizi yüzde 0-0,25 seviyesinde tutması tahmin ediliyo

COVID-19’un Omicron varyantının yayılması üzerine uyarı seviyesini yükselten İngiltere'de faiz değişikliği yönünde bir karar beklenmiyor. Ülkede geçtiğimiz ayın enflasyon oranı beklentilerin üzerinde yüzde 4,2 olarak açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararının da FED ve İngiltere ile aynı doğrultuda gerçekleşip faiz oranlarının sabit tutulması şeklinde olacağı kanaati hakim görüş. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun 2022 yılında düşüşe geçmesini beklediklerini ve bir faiz artırımı kararının pek olası olmadığını aktarmıştı.

Enflasyon oranlarının düşük seyrettiği Japonya'da, ülke merkez bankasının faiz oranlarında değişim yapması beklenmiyor.

TEK TCMB'DEN İNDİRİM BEKLENİYOR

Dünya çapında Haziran ayından bu yana faiz indirimine giden tek Merkez Bankası konumunda olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu ay için de faiz indirimi beklentisinin baskın olduğu tek toplantıyı düzenleyecek.

Görüşüne başvurulan iktisatçı ve analistlerin katıldığı anketler de, ağırlıklı görüş 100 baz puan indirim kararı çıkacağı yönünde.

22 ülkenin merkez bankası, bu hafta faiz kararı için toplanacak ile ilgili etiketler merkez bankaları faiz toplantısı
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.