2023 fitre ne kadar? Kimlere fitre verilebilir? Kimler fitre vermekten sorumludur?

Ramazan ayına girilmesi ile birlikte arama motorlarında sıklık ile sorgulanan konu başlıklarından biri de fitre tutarı oldu. Vatandaşlar, 2023 yılı için belirlenmiş olan fitre tutunu araştırmaya devam ederlerken beklenen açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldi. Peki, 2023 fitre tutarı ne kadar? Kimler fitre vermelidir? İşte ayrıntılar…

Mübarek ramazan ayına girilmesi ile birlikte arama motorlarında sorgulanan konu başlıkları da değişti. Ramazan ayında yerine getirilmesi gereken ibadetler, o ibadetlerden kimlerin sorumlu olduğu, oruç tutma zamanları ve bu mübarek aya ilişkin diğer ayrıntılar, vatandaşlar tarafından sıklık ile araştırılmaya başlandı. Bu noktada milyonlarca kişi tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de 2023 yılı fitre tutarı oldu.

“Fıtır sadakası” olarak da bilinen fitre ödemesinin bu yıl için ne kadar olduğunu merak eden milyonlarca vatandaş, arama motorlarında konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaya devam ederken beklenen yanıt Diyanet İşler Başkanlığı’ndan geldi. Kamu kurumu, “2023 fitre tutarı ne kadar?” sorusunun yanıtını merak edenler için detaylı bir açıklama yayınladı. Peki, belirlenen güncel fitre tutarı ne kadar? Kimler fitre ödemek zorundadır? Fitre, kimlere verilebilir?

FİTRE NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

İslam inancına göre varlıklı olan kişiler yoksul olan kişilere ramazan ayı içerisinde belirlenmiş olan güncel tutarda sadaka ödemesi yapmalılardır. “Fıtır sadakası”, “fitre” gibi isimleri ile bilinen bu yardım türü, nisab miktarı malı olan Müslümanlar tarafından bayram namazı vaktine kadar gerçekleştirilmelidir. Vacib olan bu yardım türü verilmeden önce kişi başına göre hesap yapılması gerekir. Bütün aile bireylerinin fitresi, ailenin büyüğü tarafından verilebilir.  

Kişi başına düşen fitre tutarı, her yıl değişen ekonomik parametreler kapsamında yeniden hesaplanır. Geçtiğimiz yıl 40 TL olarak belirlenmiş olan fitre tutarı, bu sene güncellenmiştir. Konu ile ilgili olarak güncel bir açıklama yayınlamış olan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu sene için hesaplanmış olan fitre tutarının 70 TL olduğunu bildirmiştir.

FİTRE KİMLERE ÖDENMEZ?

2023 fitre ne kadar? Kimlere fitre verilebilir? Kimler fitre vermekten sorumludur?

Vacib olan sadaka türlerinden biri olan fitre ödemesi, bazı kişilere yapılamamaktadır. Dini kurallar çerçevesinde fitre ödemesinin belirli gruplara yapılamayacağını belirten uzmanlar, o gruplarda yer alan kişileri şu şekilde sıralamışlardır:

  • Anne- baba
  • Babaanne- anneanne, dede
  • Torun
  • Çocuk
  • Nisap miktarı kadar malı olan kişiler
  • Babası zengin olup kendisi henüz ergen olmamış çocuk
2023 fitre ne kadar? Kimlere fitre verilebilir? Kimler fitre vermekten sorumludur? ile ilgili etiketler fitre Ramazan
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.