2023 Berat Kandili ne zaman? Faziletleri nelerdir, yapılacak ibadetler nelerdir?

Berat Kandili'ne kısa bir zaman kala, Berat Kandili'nin tarihi, önemi ve faziletleri vatadaşlar tarafından büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Müslümanlar için önemli günler arasında yer alan Berat Kandili, Kuranı Kerim’in dünyaya toptan indirildiği gündür. Peki 2023 Berat Kandili ne zaman? Faziletleri nelerdir? Yapılması gereken ibaretler nelerdir? İşte detaylar…

Berat Kandili, Müslümanların en önemli günlerinden biridir. 

2023 Berat Kandili ne zaman? Faziletleri nelerdir, yapılacak ibadetler nelerdir?

BERAT KANDİLİ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Yılın üçüncü kandili olan Berat Kandili Hz. Peygamber’in, 'Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar' buyurduğu rivayet edilmiştir. 

Allah, Berat Kandili’nde  ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.

BERAT KANDİLİNDE NELER OLMUŞTU?

Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur.

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.

-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

-Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ’ya arz olunur.

Peygamberimiz, ‘Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde (bu gecede) dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar.’ buyurmuştur.

BERAT GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER

Günü oruçlu geçirmek

Berat duası okumak 

Ölmüşlerimiz için Kuran Okumak

Kaza ve Nafile namazları kılmak 

Tövbe- İstiğfar çekmek 

Salavat getirmek 

Hamd etmek ve şükür halinde bulunmak 

Allah c.c çokta zikr etmek

Sadaka vermek 

2023 BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

2023 yılında Berat Kandili 6 Mart, Pazartesi gününe denk gelmektir. 

2023 Berat Kandili ne zaman? Faziletleri nelerdir, yapılacak ibadetler nelerdir? ile ilgili etiketler dua Üç Aylar Berat Kandili
GÜNÜN VİDEOSU

İzmir'de 5 kişiyi 'makas' atarken öldüren genç için istenen ceza belli oldu!

İzmir Menderes'te hafif ticari aracıyla makas atarak 5 kişinin ölümüne, 20 kişinin yaralanmasına neden olan Yusuf İslam Koçak'ın (19) 22,5 yıla kadar hapsi istendi.