2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar?

Müslüman aleminin heyecanla beklediği bugün bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen Kadir Gecesi tüm İslam alemi tarafından idrak ediliyor. Kadir Gecesi vatandaşlar en verimli şekilde geçirmek istiyorlar. Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetleri araştırıyorlar. Aynı zamanda ziyaret edebilecekleri mekanları araştırıyorlar. Peki 2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi mekanlar? Eyüp Sultan'ın önemi nedir? Detyalar haberimizde...


Ramazan ayının 27. gecesi kutlanan gün kadir gecesi bugün idrak edilecek. Ramazan'ın sonuna yaklaştığımız bu dönemlerde Kadir Gecesi'nde yapılabilecek ibadetler araştırılıyor. Aynı zamanda bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen Kadir Gecesi'nde gidilebilecek mekanlar araştırılıyor. Peki 2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar? Eyüp Sultan'ın önemi nedir? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar?


EYÜP SULTAN CAMİİ

Ramazan ayı deyince aklımıza ilk gelen mekan. İstanbul'da halk tarafından en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Eyüp Sultan Camii ve Eyüp Sultan Türbesi inşa edildiğinden bu yana en ünlü ziyaret yerlerinden biri olmuştur.

2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar? - Resim : 2

 

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ TÜRBESİ


İstanbul'un manevi atmosferini ayakta tutan en önemli kutsal mekanlardandır. Ramazan Ayı ile birlikte ziyaretçi sayısında önemli bir artış gözlemlenebilir. Aziz Mahmud Hüdayi, İstanbul şehrinde bulunan büyük veliden biridir. Osmanlı Devleti zamanında 1541-1628 yılları arasında yaşamıştır. Mezarı Üsküdar'daki kendi adıyla anılan caminin yanındadır.

Aziz Mahmud Hüdayi, tasavvuf ehli olup tasavvufun önde gelen isimlerinden Cüneyd-i Bağdadi'nin soyundan gelmektedir ve seyyiddir. Şereflikoçhisar'da doğmuş olup, çocukluk yıllarını Sivrihisar'da geçirmiştir. Şöyle bir duası da vardır. Ya Rabbi! kıyamete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip ruhumuza Fatiha okuyanlar bizimdir. Bize mensub olanlar denizde boğulmasınlar; ahir ömürlerinde fakirlik görmesinler; imanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın.

2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar? - Resim : 3

 

YUŞA HZ. TÜRBESİ

 Boğaziçi'nin sahile en yakın ve en yüksek tepesi olma özelliğini taşıyan Yuşa Tepesi özellikle ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Ramazanın manevi atmosferinden faydalanmak isteyenlerin uğrak yeri. Beykoz ile Anadolu Kavağı arasındaki Boğaz’a hakim bir tepede Yuşa türbesi ve camii var. İETT otobüsleri bu tepeye çıkmıyor ama otobüs durağı yaklaşık 300 metre uzaklıkta.

Yuşa Peygamberin 17 metre boyundaki kabrinin başında ise dua edenler hiç eksik olmuyor. Mezarın bu kadar büyük olması ona duyulan saygı ve sevgiden dolayı mezarı görkemli yapılmış ve yeri, manevi bir yer olduğu için mezarı uzun yapılmış olduğundandır.

2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar? - Resim : 4

Hırka-i Şerif


Her yıl Ramazan ayında İslam aleminin en önemli kutsal emanetlerinden biri olan Peygamber Efendimizin Hırka-i Şerif’ini, binlerce İstanbul’lu, kentin değişik yerlerinden bu mukaddes emaneti görmek için Fatih’teki Hırka-i Şerif Camii’ne akın ediyor..


Peygamberimiz Hz. Muhammed'- in (sas) miraca yükselirken üzerinde bulunan bu hırka, bizzat kendisi tarafından Veysel Karani'ye (Üveys el-Karnî) bırakılmış. Bugün de hırkanın koruyuculuğunu Karani'nin soyundan gelen kişiler yapıyor. Sekiz parçadan oluşan, 1,20 cm uzunluğundaki bej renk hırka, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuş. Cam kapaklı gümüş bir sandık içerisinde saklanan kutsal emanetin yanındaki küçük şişeden ise çevreye hoş bir amber kokusu yayılıyor.


KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Hz. Aise (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah'in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):

“Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Bu, bin aydan hayırlı olduğu bildirilen gecede insanlık alemini huzura kavuşturmak için gerekli olan esaslar indirilmiştir. Namaz, zikir, tesbih, Kur'an okumak gibi bedeni ibadetlerimiz yaninda düşünce ile ibadet olarak isimlendirdiğimiz tefekkürü insanlığın amacı nedir? olgun insan olma mertebesine nasil ulaşabiliriz? Nasil insanlığa daha iyi hizmet edip, daha çok sevgi sunabiliriz? şeklindeki odak noktalari ile güçlendirelim.

Unutmayalim ki; özellikle bu gecede Tevvab olan Allah tövbelerimizi kabul edecektir. Bizlere bir ikram olarak sunulan bu kutsal Kadir gecesinde dualarımızdan insanlığın huzuru, sevgi ve kardeşliğin sağlanması ve devamı için bizlere daha fazla güç, iman vermesi için yakaralım. Yalnız kendi sevdiğimiz insanların değil, bütün insanların sevgiye layık olduğunu anımsayarak sevgide sağlam ve cömert bir ruha sahip olmak için de yardım dileyelim.

2018 Kadir Gecesi'nde nereler ziyaret edilir? Hangi kutsal mekanlar? ile ilgili etiketler Kadir Gecesi nerelere ziyaret edilir kutsal mekanlar
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.