2017'nin son ehliyet sınav tarihi belli oldu!

Ehliyet sınav dönemi yaklaşıyor. Sınav tarihinin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlarımız heyecanlı bekleyişini sürdürüyor. Sınava giren adaylar yeterli puanı aldıktan sonra ehliyetlerine kavuşmak istiyor. Vatandaşlarımız ise 2017 ehliyet sınav tarihlerini araştırıyor. Sınav sonucuna göre adaylar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet almaya hak kazanacaklar. Peki, 2017 ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet nedir? Sınavdan başarılı olmak için en az kaç puan almak gerekir? Detaylar haberimizde…

Ehliyet sınavında geçmiş yıl soruları önemlidir. Bu nedenle adaylar sınav öncesinde geçmiş yıl sorularına bakarak çalışma yapabilirler. Testten 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında aracın tanınması ile ilgili genel sorular sorulur. Ehliyet sınav dönemi yaklaşıyor. Peki, 2017 ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet nedir? Sınavdan başarılı olmak için en az kaç puan almak gerekir? Detaylar haberimizde…

ehliyet_yazA

EHLİYET SINAVI NE ZAMAN?

2017 yılının son ehliyet sınav tarihi yaklaşıyor. Bu yılın beşinci ehliyet sınavı, 23 Aralık’ta yapılacak ve sonuçlar 4 Ocak’ta ilan edilecek. Sınav sonucuna göre adaylar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet almaya hak kazanacaklar.

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavından adayların başarıyla geçebilmeleri için en az 70 puan alması gerekir. 70 puan alamayan adaylar başarısız sayılırlar. Ehliyet sınavında adaylara, 50 soru sorulur. bu 50 sorudan 35 tanesini doğru cevaplayanlar başarılı olurlar. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmez. Sınavda soruların derslere göre dağılımı şöyledir;

Trafik ve çevre dersinden 23 soru

İlk yardım dersinden 12 soru

Araç tekniği dersinden 9 soru

Trafik adabı dersinden de 6 soru sorulur.

dutuna-na-avto-e1479488750914

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavı ortalama 35 dakika sürer. Bu sürenin ilk 5 dakikasında adaya aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Bu sorulara yeterli cevap veremeyen adaylar, başarısız sayılırlar. Sınavın sürüş aşamasına geçildiğinde, sınav komisyonu tarafından çeşitli kriterlere göre değerlendirme yapılır.

Değerlendirme kriterleri içerisinde; emniyet kemerinin takılması, aynaların ve koltuğun ayarlanması, direksiyon hakimiyetinin tam olarak sağlanması, dönüş kurallarına uyulması, hız limitlerinin aşılmaması, ani fren yapabilme, eğimli yolda aracın düzgün şekilde hareket ettirilebilmesi gibi faktörler yer alır.

Direksiyon sınavında adayın yapacağı her hata, puan kaybetmesine neden olur. Sürüş esnasında, sürücü adayının güvenli bir sürüş sağlayamaması durumunda uzman sürücü aracı sınav başlangıç yerine getirir.

Direksiyon sınavının sonuçları ise genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır.

resized_6a737-1220_tur_picture_20161215_10364224_10364222

ELEKTRONİK EHLİYET SINAVI UYGULANAN İLLERDE TEORİK SINAVI AYLARCA BEKLEMEK GEREKMİYOR!

Sınav tarihleri incelendiğinde 07 Ekim 2017 ile 23 Aralık 2017 Ehliyet sınavları arasında 2 buçuk ay gibi bir süre olduğu görünmektedir. Ehliyet kurslarına başvuru yaparken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz. Tabi ki kimi pilot illerde e-sınav(elektronik ehliyet sınavı) yapılmaktadır. Elektronik sınav yapılan illerde 15 günde bir ehliyet sınavları yapılmaktadır. Bu illerde sınav biter bitmez sonuçlar alınıyor ve en yakın tarihli direksiyon sınavına girebiliyorsunuz. Genel olarak ta direksiyon sınavları ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan 2-3 hafta sonra yapılmaktadır.

2017 TEORİK SINAV VE DİREKSİYON SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?

2017 yılı direksiyon ve ehliyet sınav ücretleri ne kadar olduğuyla ilgili bir açıklama yapılmamıştır. 2017 yılı itibariyle teorik sınav ücreti 60 TL direksiyon sınav ücreti 80 TL'dir.

SÜRÜCÜ KURSU SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Bu makale siz değerli sürücü adaylarının kurs seçiminde ne gibi değişkenlere dikkat etmesi ve sürücü kursu fiyatlarının ne kadar olduğunun anlaşılması amacıyla yazılmıştır. Değişen ehliyet sınav sistemiyle birlikte özellikle verilecek direksiyon eğitimin kalitesi ortaya çıkmaktadır. Bu eğitim kalitesini belirlemek siz sürücülerin elinde. Sürücü kursu seçiminin kalitesi tabi ki iyi bir araştırmadan geçiyor. Sizlerden gelen geri bildirimlerle bu yazıyı yazmaya karar verdik.

SÜRÜCÜ KURSU EHLİYET FİYATLARI VE MALİYETLERİ

2016 Yılı itibariyle taban fiyat uygulamasına geçilmiştir. 2017 yılında da uygulama devam etmektedir. Her il için belirlenen fiyatlar dahilinde sürücü kursları fiyat vermek zorundadır. Bu fiyatın altına düşen veya üstüne çıkan sürücü kursu haksız rekabete neden olacağı için tespiti halinde ceza alması söz konusu olacaktır.

ehliyettt

SÜRÜCÜ KURSU TABAN FİYATLARI

M Ehliyet sınıfı fiyatı: 990 TL

A1 Ehliyet sınıfı fiyatı: 990 TL

A2 Ehliyet sınıfı fiyatı: 1200 TL

A Ehliyet sınıfı fiyatı: 1500 TL

B1 Ehliyet sınıfı fiyatı: 1500 TL

B Ehliyet sınıfı fiyatı: 1500 TL

B (OTOMATİK) Ehliyet sınıfı fiyatı: 1500 TL

B (ENGELLİ) Ehliyet sınıfı fiyatı: 1500 TL

F Ehliyet sınıfı fiyatı: 1200 TL

G Ehliyet sınıfı fiyatı: 600 TL

100 CEZA PUANI EĞİTİMİ: 600 TL

B sınıfından, D1 sınıfına fark fiyatı: 900 TL

B sınıfından, D sınıfına fark fiyatı: 1500 TL

B sınıfından, C1 sınıfına fark fiyatı: 900 TL

B sınıfından, C sınıfına fark fiyatı: 1900 TL

A1 sınıfından, A2 sınıfına fark fiyatı: 600 TL

A1 sınıfından, A sınıfına fark fiyatı: 800 TL

A2 sınıfından, A sınıfına fark fiyatı: 800 TL

A1-A2-A sınıflarından, B sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

B-C-D-F-G sınıflarından, A1 sınıfına fark fiyatı: 800 TL

B-C-D-F-G sınıflarından, A2 sınıfına fark fiyatı: 950 TL

B-C-D-F-G sınıflarından, A sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

C1 sınıfından, C sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

C1 sınıfından, D1 sınıfına fark fiyatı: 800 TL

C1 sınıfından, D sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

C sınıfından, D1 sınıfına fark fiyatı: 800 TL

C sınıfından, D sınıfına fark fiyatı: 1200 TL

D1 sınıfından, C1 sınıfına fark fiyatı: 800 TL

D1 sınıfından, C sınıfına fark fiyatı: 1850 TL

D1 sınıfından, D sınıfına fark fiyatı: 1400 TL

D sınıfından, C1 sınıfına fark fiyatı: 800 TL

D sınıfından, C sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

F sınıfından, B sınıfına fark fiyatı: 1200 TL

G sınıfından, B sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

G sınıfından, F sınıfına fark fiyatı: 800 TL

B (OTOMATİK) sınıfından, B (MANUEL) sınıfına fark fiyatı: 800 TL

F-B-C1-C-D1-D sınıfından, FE-BE-C1E-CE-D1E-DE sınıfına fark fiyatı: 1300 TL

NOT: YUKARIDA GÖRDÜĞÜNÜZ FİYATLAR İSTANBUL İÇİN GEÇERLİDİR. HER İLİN TABAN FİYATI FARKLIDIR. BÜYÜK ŞEHİRLERDE TABAN FİYATLAR GENEL OLARAK YÜKSEKTİR. KÜÇÜK ŞEHİRLERDE TABAN FİYATLAR DAHA DÜŞÜK OLACAKTIR.

EHLİYET MALİYETLERİ NASIL HESAPLANIR?

Sürücü kursu fiyatları + Teorik sınav ücreti + Direksiyon sınav ücreti + Üste verdiğimiz linkte harç ücretleri şeklindedir.

Örnek verecek olursak A1 sınıfı için 990 TL + 70 TL + 80 TL + 282,20 TL = 1362 TL bir masraf çıkıyor.

102

SÜRÜCÜ KURSUNUN BAŞARI ORANLARI ÖNEMLİ MİDİR?

Kursun direksiyon sınavlarındaki başarı oranı yüksek olması avantajınıza olabilir. Direksiyon sınavlarındaki başarı oranları bir nevi kursun prestijini yansıtır. Bunun yanında verilen eğitimin kalitesini de ortaya koyar. Kursun araçlarının yeni olması sınavınız açısından nispeten faydalıdır. Yeni araçların tepki süresi hızlıdır. Kullanımı rahattır. Zaten kurslar araçları yeniyse bunu belirtmektedir.

Eğitim gördüğünüz araçla sınava girmeniz önemlidir. Alanında uzman kurslar planlama yaparken bu gibi unsurlara dikkat ederler. Sonuçta usta şoförlerin bile yeni bindikleri arabaya yarım saatten önce alışamadığı kesindir. Hele ki sizin gibi ilk defa sınava girecek adayları düşününce işler bir hayli zorlaşabilir. Teorik eğitimlere katılmanız faydanıza olacaktır. Teorik eğitim planını kurstan alabilirsiniz.

2017 DİREKSİYON SINAVI EĞİTİMİ KAÇ SAATTİR?

Direksiyon eğitimini eksiksiz alacağınızı teyit etmeniz gerekiyor. Bu eğitim bireysel eğitim şeklinde olmalıdır. Örneğin: başka bir adayın sürdüğü araçta arkada oturduğunuz zaman eğitim almış olmazsınız, sadece seyahat etmiş olursunuz. Arkada oturduğunuz süre yasal eğitim süresi dahilinde sayılmaz. Bununla birlikte yönetmelikte hafif araç belgeleri için 2 saat, ağır araç belgeleri için en az 4 saat gece eğitimi almaları da gerekiyor. Direksiyon sınavı çalışma saatleri 07:00 ile 23:00 arasında gerçekleştirelebilir.

KURSUN VERDİĞİ DİREKSİYON EĞİTİMİ YETMEZSE, KURSTAN EKSTRA DERS ALABİLİR MİYİM?

Kursun verdiği direksiyon eğitimi yetmezse, kurstan ders saat ücretini ödeyerek ekstra ders alabilirsiniz.

EHLİYET TEORİK SINAVI İLK GİRİŞ ÜCRETİ NE KADARDIR?

Meb tarafından talep edilen teorik sınavı ücreti: 70 TL'dir.

DİREKSİYON SINAVI İLK GİRİŞ ÜCRETİ NE KADARDIR?

Meb tarafından talep edilen direksiyon sınav ücreti: 80 TL'dir.

DİREKSİYON SINAVINDAN KALIRSAM NE KADAR ÜCRET ÖDEYECEĞİM?

Direksiyon sınavından kalınca hem 80 TL harç ücretini, hem de kursun size vereceği 2 saatlik direksiyon telafi dersinin ücretini ödemeniz gerekiyor. Kursa sınavdan kalınca ne kadar ödeyeceğinizi sormalısınız. Kurslar toplam 200 TL - 250 TL arası bir ücret talep ediyor.

Kurs seçerken artık fiyatın önemi kalmadı. Çünkü taban fiyat uygulaması geldi ve il genelinde aynı fiyat uygulanacaktır. O yüzden kursların kalitesini sorgulamanız gerekmektedir. Aksi halde zaman, emek ve daha çok masraf yapmanıza neden olabilir.

EHLİYET İÇİN EĞİTİM SINIRLAMASI VAR MIDIR?

Ehliyet alabilmek için en az ilkokul mezunu olmanız gerekiyor. Herhangi bir eğitim düzeyinde okumanız engel değil. Öğrenci belgenizle de başvuru yapabilir siniz.

resized_e64d7-d8b22531direksiyonsinavinezaman

SINAV ARAÇLARI NASILDIR?

Sınav araçları tek direksiyon, çift debriyaj ve çift frene sahiptir. Gerek eğitim görürken gerekse sınavda sağ tarafınızda oturan usta öğretici veya komisyon müdahale edebilirler.

DİREKSİYON SINAVINDAN KALANLARIN SINAV TARİHLERİNİ KİM BELİRLER?

Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanların sınav tarihleri ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenir.

EHLİYET SINAVINDA KAÇ SORU SORULUYOR?

Ehliyet sınavında toplam 50 soru sorulmaktadır.

2017'nin son ehliyet sınav tarihi belli oldu! ile ilgili etiketler Ehliyet sınavı direksiyon sınavı 2017 ehliyet sınavı ne zaman stajyer ehliyet
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.