2 milyon yıllık insan kafatası bulundu

Güney Afrika'da yapılan kazılarda, tam olarak 2 milyon yıl öncesin ait bir insansı kafatası bulundu. Avustralyalı araştırmacılar tarafından bulunan kafatasının insanlık tarihine ve evrim iddiasına ışık tutabileceği ifade edildi. Kafatasının modern insanın atası olduğu düşünülen Homo Erectus ile aynı döneme yaşadığı tahmin edilen Paranthropus Robustus'a ait olduğu düşünülüyor. Ancak bu türün soyunun daha erken tükendiğine inanılıyor. Bu türün dikkat çeken özelliği ise küçük beyin ve büyük diş...

Güney Afrika'da kazı yapan araştırmacılar tarafından bulunan kafatasının kafatasının Paranthropus robustus türünden bir erkeğe ait olduğu belirtiliyor.

Paranthropus robustus, modern insanların doğrudan atası olduğu varsayılan Homo erectus'a akraba bir tür.

İki türün aynı zaman diliminde yaşadıkları, fakat Paranthropus robustus'un soyunun daha erken tükendiği de araştırmacıların tahminleri arasında.

Melbourne'deki La Trobe Üniversitesi'nden Dr. Angeline Leece, açıklama yaptığı BBC'ye bu keşfin heyecan verici olduğunu ifade ederek "Şimdiye kadar sadece tek diş fosilleri vardı. Çok nadir bir fosil bulduk ve çok şanlıyız" diye konuştu.

2 milyon yıllık insan kafatası bulundu

Araştırmacılar fosil parçalarını, 2018'deki kazılar sırasında Johannesburg'un kuzeyindeki Drimolen arkeoloji sahasında buldu.

Kafatasının çıkarıldığı noktanın birkaç metre yakınında 2015 yılında aynı döneme ait olduğu belirlenen bir Homo erectus fosili bulunmuştu. Bu fosilin ise bir çocuğa ait olduğu belirlenmişti.

Uzmanların 2017'den bu yana geçen süre içinde fosilin parçalarını birleştirdiği ve analiz ettiği belirtiliyor.

2 milyon yıllık insan kafatası bulundu - Resim : 2

BÜYÜK DİŞLERE VE KÜÇÜK BEYNE SAHİP

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin makale bilim dergisi "Nature, Ecology and Evolution"da yayımlandı.

Güney Afrika'da bu dönemde birbiriyle rekabet halinde olan üç hominini türünün aynı anda yaşadığı tahmin ediliyor.

Araştırma ekibinden Jesse Martin BBC'ye buldukları kafatasının "insan soyunun mikro evrimine ilişkin nadir bir örneğini temsil ettiğini" ifade etti.

Paranthropus robustus'ların büyük beyin ve küçük dişleri olan Homo erectus'ların aksine büyük dişleri ve küçük beyinleri bulunuyordu.

Paranthropus robustus'ların daha çok yumru kökler ve ağaç kabuklarıyla beslendiği düşünülüyor.

2 milyon yıllık insan kafatası bulundu ile ilgili etiketler Güney Afrika insan kafatası Homo erectus Paranthropus Robustus
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.