2 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller! Bayramdan önce yatar mı?

2 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller! Kurban Bayramı'na kısa bir süre kaldı. Bayrama yaklaşırken evde bakım maaşlarının bayramdan önce yatırılıp yatırılamayacağı ise merak konusu. Gelen zamlar sonrası evde bakım maaşı 1384 TL oldu. İşte 2 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller! Detaylar haberimizde...

2 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller! Kurban Bayramı bu sene 11 Ağustos 2019 tarihine denk geliyor.Bayrama 10 günden az bir süre kala evde bakım maaşları araştırılmaya başlandı. Hasta bakım maaşı bakiye takibi ise çeşitli yollarla gerçekleştirilebiliyor. İşte 2 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller! Detaylar haberimizde...

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

Evde bakım maaşı sorgulama için Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, SMS ile sorgulama gerçekleştiribiliyor. Sorgulamayı yapmak için BAKIYE yazıp, 4747'e SMS göndermek gerekiyor. Mesaj gönderilmesi durumunda 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından alınır.

İster SMS isterseniz e Devlet sistemi üzerinden emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz. Devlet dairelerinde yapılan pek çok işlemi online olarak gerçekleştirmemizi sağlayan e Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

EVDE BAKIM AYLIĞI NASIL TAKİP EDİLİR?

Engelli aylığından yararlanmak isteyen kişiler Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nden aldıkları sevk ile sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelere gidiyorlar. Raporda belirlenen engellilik oranı sonrası muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor ve engellilik oranına göre belirlenen evde bakım aylığı bağlanıyor.

 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Her ay ödenen bakım maaşı 1305 lira, üç ayda bir ödenen engelli maaşı da engel derecesine göre en az 1269 liraydı (aylık 423 TL).Yeni zamlarla birlikte evde bakım maaşı temmuzda 1384 TL'ye yükseldi. Yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oranı bulunan engellilerin aylığı ise 509.13 TL'ye (üç aylık 1527 TL), yüzde 70 ve üstü engellilik oranı bulunan ve başkasının bakımına muhtaç engellilerin ise 763.69 TL'ye (üç aylık 2 bin 589 TL) çıktı.

Temmuz aylıkları ödendiği için ilk zamlı aylıklar ağustos ayında verilecek, temmuz ayının farkı da aylıklara yansıyacak. Bu maaşı alanlar primsiz rejimden yararlanıyor. Yani herhangi bir sigorta primi ödemesine gerek olmuyor.Devlet, 5 milyon engelli vatandaşa engel durumuna göre maaş desteği sağlıyor. Bunun şartları ise 1) Gelir kriterlerinin uygun olması, 2) Bakıma muhtaçlık kriterinin olması, 3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunun bulunması gerekiyor. Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil.

Gelir kriteri ocak itibarıyla 1219 lira olarak uygulanıyor. Örneğin; 4 kişilik bir haneye ayda 4876 liranın altında gelir giriyorsa bakım maaşı için başvuru yapılabiliyor. Muhtaçlıkta ise yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor.

 

2 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller! Bayramdan önce yatar mı? ile ilgili etiketler Evde bakım maaşı 2019 2 Ağustos evde bakım
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.