17 bin yıllık deniz kabuğu müzik aleti çıktı

Fransa'nın Pireneler bölgesinde bundan 90 yıl önce bulunan ve 17 bin yıllık olduğu belirlenen deniz kabuğunun aslında üflemeli bir çalgı olduğu tespit edildi. Deniz kabuğu 1931 yılında Marsoulas adı verilen ve avcı-toplayıcı olarak tanımlanan insanların yaşadığı bir mağarada bulunmuştu. Deniz kabuğunun bir yiyecek kabı olduğu düşünülüyordu...

BBC’nin haberine göre Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinden uzmanlar, ülkenin güneyinde bulunan Pireneler bölgesinde Marsoulas adı verilen avcı-toplayıcı mağarasında 1931’de bulunan deniz kabuğunun üflemeli çalgı olduğunu tespit etti.

Mağarada bulunduğu dönemde bir tür içecek kabı olarak kabul gören deniz kabuğunun üzerinde belirli değişiklikler yapıldığını tespit eden uzmanlar deniz kabuğuna zarar vermemek için 3 boyutlu replikasını yaptı.

17 bin yıllık deniz kabuğu müzik aleti çıktı

En uzun kısmı 31, en geniş kısmı ise 18 santimetre boyutlarında olan ve içinde nokta şeklinde işaretler bulunan kabukta nefesin üflenmesi için ağız yeri ve sesin ayarının yapılması için el koyma yeri bulunduğu belirlendi.

17 bin yıllık deniz kabuğu müzik aleti çıktı - Resim : 2

Uzmanlar bir müzisyenden replika kabuğu çalmayı denemesini talep etti. Müzisyenin denemesinde kabuktan Do ve Re notaları çıktığı tespit edildi. Bu seslerin bir metre mesafeye 100 desibel seviyesinde ulaştığı ölçüldü.

17 bin yıllık deniz kabuğu müzik aleti çıktı - Resim : 3

Deniz kabuğunun, Marsoulas mağarasında avcı toplayıcı döneminde yaşayan Magdalenian topluluğunun alet yapma becerisi ve gelenekleriyle ilişkili olduğu tahmin ediliyor.

Keşfe dair bulgular "Science Advances" dergisinde paylaşıldı.

 

17 bin yıllık deniz kabuğu müzik aleti çıktı ile ilgili etiketler Fransa deniz kabuğu Marsoulas pireneler müzik aleti
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.