15 Ekim Dünya Elma Günü nedir?

15 Ekim Dünya Elma Günü nedir? Amasya elmasını dünyaya tanıtmak adına ilan edilmiş 15 Ekim Dünya Elma Günü internette vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Biz de bu konuyu sizler için araştırdık. Peki 15 Ekim Dünya Elma Günü nedir? Hangi tarihte kutlanır? Dünya Elma Günü sözleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

15 Ekim Dünya Elma Günü nedir? Amasya elmasının değerini artırmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla ilan edilen bu gün, vatandaşlar tarafından internette sıkça araştırılıyor. Dünya Elma Günü nedir ve hangi tarihte kutlanır? İşte detaylar...

15 Ekim Dünya Elma Günü nedir?

15 EKİM DÜNYA ELMA GÜNÜ

Amasya elmasını dünya elmaseverine tanıtmak amacıyla ilan edilen 15 Ekim Dünya Elma Günü İran, rusya ve Hindistan elmasının şekil olarak benzemesiyle pazar tezgahında yaşanan karıştırma nedeniyle istenen satış rakamları yakalanamadı.

Her yıl 398 bin ton elmanın üretildiği Amasya’da meyve suyu markalarının %100 elma suyu yerine elmalı meyve suyu, elma değdirilmiş meyve suyu veya elma aromalı su ürettiği öğrenildi.

ELMA'NIN YARARLARI NELERDİR?

Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

Eski Türkçede "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır. Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi üretildiği tahmin edilmektedir.

Morfolojik özellikleri

En yakın akrabaları armut ve malta eriğidir. 5–12 m'ye kadar uzanan yaprak döken tacı geniş küçük bir ağaçtır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, basit oval biçiminde, ucu sivri ve kenarları dişli, alt yüzü hafif tüylüdür. 5–12 cm uzunluğunda 3–6 cm genişliğindeki yaprakların sapı 2–5 cm kadardır. Çiçekler yapraklarla birlikte açar. Beyaz olan çiçekler genellikle ilk açtığında açık pembedir. 2,5-3,5 cm çapında 5 taç yapraklıdır. Meyve sonbaharda olgunlaşır, ekseriya 5–8 cm çapındadır.

Ekolojik özellikleri

-36 °C soğuğa dayanabilir. Kurak ve sıcaktan hoşlanmaz. Toprağı tınlı, tınlı-kumlu, en az 1 m derinlikte olmalıdır. Taban suyu 1 m'den yakın olmamalıdır. Taşlı ve kireçli toprağı sevmez.

Elma çeşitleri

Amasya elması: Türkiye'nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması "Amasya Elması" olarak karşınıza çıkar. Kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz genişçedir. Sapı uzunca ve kahverengidir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil üzerine açık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. Çekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır.Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır. Söylendiğine göre Amasya vadisi, misketin yetişmek için tam aradığı ortammış. Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir. Kokusu da burada gizlidir.

Amasya Misket'inin en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir. Amasya elmasının iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir. Amasya elması meyveye geç yatar ve 8-10 yaşından önce ürün vermez.

Demir elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi irice, yuvarlak koniktir. Kabuğu ince, yeşil üzerine koyu kırmızı çizgili ve seyrek beneklidir. Eti gevrek, kokusuz ve mayhoştur. Çekirdekleri ufak, dolgun ve uzuncadır. Ortalama ağırlığı 125 gramdır.

Starking delicious elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi iri, yuvarlak konik, dilimli,sarı üzerine kırmızı, seyrek noktalı ve parlaktır. Eti sarımsı, yumuşak, tatlı, sulu ve kokuludur. Ortalama ağırlığı 208 gramdır.

Golden delicious elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir. Eti sıkı, az mayhoş, çok sulu ve hoş kokuludur. Ortalama ağırlığı 136 gramdır.

Jonathan elması: İri, silindirik ya da konik biçimdedir. Kabuğu düzgün ve kırmızıdır. Eti açık sarı sulu ve tatlıdır.

Hüryemez elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi çok iri, basıktır. Sapı uzun ve kalındır. Kabuğu sarı-yeşil, seyrek kahverengi beneklidir. Eti gevrek, çok sulu ve çok mayhoştur. Çekirdekleri kısa dolgundur. Ortalama ağırlığı 300 gramdır.

Granny smith elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi iri, yuvarlak ve kabuğu koyu veya açık yeşil renktedir. Tadı mayhoş sert ve suludur. Bir yıl boyunca kalite kaybı olmaksızın soğuk hava depolarında saklanabilir. Düşük kalorili ve yüksek olan lif ve potasyum, değerlerinin yanında faydalı antioksidanlar içerir. Ortalama ağırlığı 186 gramdır.

Türkiye'de Yetişen Elma Türleri
Türü Yetiştiği Yer Şekil Renk
Amasya Amasya, Niğde Minik yuvarlak Pembe, sarı
Arapkızı Afyon Yayvan Yuvarlak Koyu kırmızı
Brea Burn Eskişehir Yuvarlak Kırmızı, sarı
Fuji Afyon, Eskişehir Yuvarlak Kırmızı, sarı
Gala Afyon Yuvarlak Kırmızı, sarı
Golden Afyon Yuvarlak Sarı, yeşil
Goldstar ? Yuvarlak Sarı, yeşil
Grani Smith Afyon Yuvarlak Yeşil
Gümüşhane Afyon, Gümüşhane Yuvarlak Yeşil
Hanna ? Yuvarlak Kırmızı, sarı
Rayka ? Yuvarlak Kırmızı, sarı
Redchief ? Yuvarlak Kırmızı, sarı
Roma Güzeli Afyon, Amasya Yuvarlak Kırmızı, sarı
Starking
Yuvarlak Koyu kırmızı
Topaz
Minik yuvarlak Kırmızı, sarı

Üretimi

Elmanın kültür çeşitleri aşıyla üretilir.Ancak bazı çeşitler kök sürgünü ile üretilebilmektedir. Anaç olarak tohumdan yetiştirilmiş yabani elmalar kullanılır.En çok Amasya ilinde üretilir.Amasya'nın elması ünlüdür.

15 Ekim Dünya Elma Günü nedir? ile ilgili etiketler 15 Ekim Dünya Elma Günü hangi tarihte kutlanır sözleri
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.