14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedir? Dünya Diyabet Günü teması 2021

İlk olarak 1991 yılında başlatılan "Dünya Diyabet Günü", pek çok vatandaşın kronik hastalığı haline gelen diyabet hastalığına karşı bilinç oluşturmak için her yıl kutlanmaktadır. Dünya Diyabet gününe az bir sürekala, "Dünya Diyabet Günü nedir?" sorusu araştırılmaya başlandı. Ayrıntılar haberimizde...

Her yaş grubunda görülebilen ve kronik hastalıklar grubunda yer alan diyabet hastalığı, zamanında ve doğru tedavi uygulanmazsa göz, beyin, böbrek ve akciğer problemlerine sebep olabiliyor. Diyabet hastalığına bilinç kazandırmak adına ise, Dünya Diyabet Günü her yıl 14 Kasım'da gündeme geliyor. Peki, Dünya Diyabet Günü nedir? Ayrıntılar haberimizde...

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedir? Dünya Diyabet Günü teması 2021

DİYABET NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. İnsülin, vücudumuzda pankreas tarafından salgılanır, yemeklerle alınan besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için anahtar görevi görür. İnsülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar. Tip1 ve Tip2 olarak iki olarak tanımlanan iki tip diyabet çeşidi bulunmaktadır.

 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedir? Dünya Diyabet Günü teması 2021 - Resim : 2

DÜNYA DİYABET GÜNÜ GELİŞİM SÜRECİ

Dünya Diyabet Günü, dünya çapındaki hızlı diyabet artışına yanıt olarak Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1991 yılında başlatılmıştır. 1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig‘in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım tarihini Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

2016 yılına kadar Dünya Diyabet Günü, 160'tan fazla ülke ve bölgede 230'dan fazla UDF üyesi dernek ve diğer kuruluşlar, şirketler, sağlık uzmanları, politikacılar, ünlüler, diyabeti olan kişiler ve aileleri ile yaşayan insanlar tarafından anılıyordu. Faaliyetler arasında diyabet tarama programları, radyo ve televizyon kampanyaları, spor etkinlikleri ve diğerleri yer alır.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedir? Dünya Diyabet Günü teması 2021 - Resim : 3

DÜNYA DİYABET GÜNÜ KULLANILAN TEMALAR

Önceki Dünya Diyabet Günü kampanyalarının temaları, diyabet riskini ve komplikasyonlarını etkileyen farklı faktörlere odaklanmıştır:

2013 Geleceğimizi Koruyalım: Diyabet Eğitimi ve Önleme.; 2014 Kahvaltıya soğuk yaklaş; 2015 Sağlıklı Beslenme; 2016 Gözler Diyabetin Üzerinde; 2017 Kadınlar ve diyabet - sağlıklı bir gelecek hakkımız; 2018–2019 Aile ve Diyabet - diyabet her aileyi ilgilendirir; 2020 Hemşireler ve Diyabet

 Bu yılki tema ise, hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli rol hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedir? Dünya Diyabet Günü teması 2021 ile ilgili etiketler Diyabet nedir diyabet hastalığı Dünya Diyabet Günü
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.