13 yaşında robot üretti! Türk öğrenci ABD’deki yarışmada birinci oldu

Türk öğrenciler ABD’de şov yapıyor. Henüz 7’nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Eren Kuzey Gökşen de bunlardan biri. Eren, katıldığı robot yarışmasında birinci olarak, profesörlerin üye olduğu Binary Bots adlı özel bir robotik kulübüne kabul edildi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ABD’de Dobson Academy Charter School’un tek Türk öğrencisi ve okul birincisi olan Eren Kuzey Gökşen, bu yıl Boeing uçak firmasının sponsorluğunda bir dernekte özel eğitim görüyor.

13 yaşında robot üretti! Türk öğrenci ABD’deki yarışmada birinci oldu

Kısa bir eğitimden sonra;

Eren, robotun bütün teknik parçalarını kendisi yaptı. Eğitimciler, ilk defa yaşı küçük ama teknik becerisi çok yüksek bir öğrenciye sahip oldukları için şoktalar. 
Grubun birçok üyesi aynı zaman da Arizona State University (ASU) öğrencisi veya profesör. Bu derneklere devlet de destek veriyor. Eren’in ebeveynleri
“Eren aslında henüz bir acemi sayılıyor. Bu nedenle birincilikleri bir onur konusu oldu burada” diyor.

Eren, katıldığı yarışmalardan birinci olarak çıktı. FIRST TECH CHALLENGE’ın düzenlediği ilk yarışma Kasım 2022 de Gilbert şehrinde düzenlendi. Bu yarışmaya Eren 3 arkadaşı ile katıldı. Hızlı olduğu için yarışma sırasında robotu kumandayla yöneten kişi de Eren oldu. Bu önemli çünkü bunun için ayrıca seçme yapıldı. Son yarışma Ocak ayında Chandler şehrinde Mikrocips firması sponsorluğunda firmanın kendi binasında yapıldı.

Düzenleyen FIRST TECH Challenge. Söz konusu yarışmaya da Eren koçluk yaptı. Yani ekibi yarışma sırasında yönlendiren kişiydi. Bu durumun da yarışmanın sonucunda etkili olduğu belirtiliyor. Çünkü yarışma sırasında robotun tekerlekleri yamuldu. Ancak Eren’in doğru yönlendirmesi sayesinde ekip sonunculuktan birinciliğe çıktı. Ve jürinin prestiji sayılan ve  genelde uzman takımların kazandığı jüri özel ödülüyle birinci oldular. Bu ödülü İlk defa çaylak sayılan bir ekibin kazanması da sonucu daha da önemli kıldı. 

Aynı zamanda Eren, Dobson Academy okul basketbol takım oyuncusu. Geçen yıl okul takımı olarak Arizona ikincisi oldular.

13 yaşında robot üretti! Türk öğrenci ABD’deki yarışmada birinci oldu ile ilgili etiketler ekonomi teknoloji ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.