1 Mayıs resmi tatil mi? 2021 yılında hangi güne denk gelmektedir?

İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında her yıl 1 Mayıs gününde kutlanan birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü geldi çattı. Peki, 1 Mayıs resmi tatil mi? 2021 yılında 1 Mayıs hangi güne denk gelmektedir?

Dünya üzerinde yer alan pek çok ülkede işçi ve emekçiler tarafından kutlanan birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadeleyi simgeleyen 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı için geri sayım başladı. Geçen senede koronavirüs salgını nedeniyle çeşitli etkinlikler kapsamında kutlanamayan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bu sene yine aynı şekilde olması olasılığı bulunmakta.

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

Türkiye’de ilk kez 1923 yılında kutlanan ve Dünya çapında da pek çok ülkede etkinliklerin sahnelendiği 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, resmi tatildir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen, 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile 1 Mayıs, resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, 2021 yılında Cumartesi gününe denk gelmektedir.

1 Mayıs resmi tatil mi? 2021 yılında hangi güne denk gelmektedir?

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI NEDİR?

İlk kez 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş tertip ettiler. 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakma eylemine gittiler.

Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katılırken Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdüler. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlarda bulundu.

1 Mayıs resmi tatil mi? 2021 yılında hangi güne denk gelmektedir? - Resim : 2

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam ederken 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi.

14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi.

1 Mayıs resmi tatil mi? 2021 yılında hangi güne denk gelmektedir? ile ilgili etiketler 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı resmi tatil
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.