Zara Türkiye'den çekiliyor mu?

Giyim devi Zara kapanıyor mu? Moda dünyasının önemli markalarından biri olan Zara'nın kapatılacağılı iddia edildi. İddianın sahibi ise Habertürk yazarı Fatih Altaylı... Daha önce de buna benzer dedikodular çıkmasına rağmen Zara kapanmamıştı. Ve bu dünya devi Zara, Türkiye’den çıkma kararı almış. Tüm mağazalarını kapatacak ve Türkiye’de sadece online satış yapacakmış. 2016 yılında 15.4 milyar Euro cirosu olan moda devinin dünyadaki mağaza sayısı 2 bin 213 ve dünyada 93 ülkede mağazası bulunuyor. Sadece 2016 yılında 51 mağaza açan Zara, Aruba, Nikaragua, Vietnam, Yeni Zelanda ve Paraguay'da mağazalar açtı. Peki, Zara kapatılıyor mu? İnternetten satış yapılacak mı? Satışlar devam edecek mi? Detaylar haberimizde...

Zara kapatılıyor mu? Fatih Altaylı yazısında, Hızla değişen moda akımlarına, erişilebilir moda kavramıyla herkesi ortak edebilen bir tekstil, daha doğrusu bir “lojistik” firması. Ürünleri pek kaliteli olmasa da, bırakın yılları bir sezon boyu giyilecek türde olmasa da Zara, dünya modasında önemli bir oyuncu" dedi. 2015 yılı itibarıyla dünya genelinde 88 ülkede 2.000'in üzerinde mağazası vardır. Türkiye'de ise 37 mağazası bulunmaktadır. Inditex grubu bünyesinde yer alan Zara grubun en büyük şirketidir. İnditex grubunda Zara ile beraber; Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Uterqüe, Stradivarius, Zara Home ve Bershka markaları da yer almaktadır. Peki, Zara kapatılıyor mu? İnternetten satış yapılacak mı? Satışlar devam edecek mi? Detaylar haberimizde...

Zara_kapatAlAyor_mu_iAerik

"HIZLA DEĞİŞEN MODA AKIMLARINA, ERİŞEBİLİR MODA"

Altaylı'nın, Zara'nın Türkiye pazarından çekileceğini yazdığı yazısında aşağıdaki ifadeler yer aldı;

"Ürünleri pek kaliteli olmasa da, bırakın yılları bir sezon boyu giyilecek türde olmasa da Zara, dünya modasında önemli bir oyuncu.

Hızla değişen moda akımlarına, erişilebilir moda kavramıyla herkesi ortak edebilen bir tekstil, daha doğrusu bir “lojistik” firması.

Dünya çapında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde toplam 6 bini aşkın mağazası var.

Zara_kapatAlAyor_muSFHAGSFA

VE BU DÜNYA DEVİ ZARA, TÜRKİYE’DEN ÇIKMA KARARI ALMIŞ"

"tüm mağazalarını kapatacak ve Türkiye’de sadece online satış yapacakmış"

Altaylı, yazısında aynı zamanda Zara'nın Türkiye'deki tüm mağazalarını kapatacağını ve yalnızca internet üzerinden satış yapacağını belirtti.

Altaylı, yazısındaki ilgili kısımda "Tüm mağazalarını kapatacak ve Türkiye’de sadece online satış yapacakmış. Daha önce de böyle dedikodular çıkmış, ancak Zara Türkiye’den çıkmamıştı. Ancak bu kez bana bu bilgiyi veren, Türkiye’nin en önemli tekstil üreticilerinden biri. Her ne kadar bu kararın gerekçesi “yüksek kiralar nedeniyle aşırı maliyetler” olarak gösterilse de ben pek de öyle düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

ZARA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

İspanyol hazır giyim devi Zara uzun süredir “Türkiye’den çıkıyor iddialarına” dün cevap verdi. 1998’den beri Türkiye’de Inditex Grup bünyesinde faaliyet gösteren Zara’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’deki Zara ve alt markaları pazardan çekiliyor ve mağazalarını kapatıyor haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Mağaza kapatmıyoruz aksine yeni mağazalar açıyoruz” denildi.

Türkiye’de birçok AVM’de faaliyet gösteren mağaza son yıllarda hızlı büyümesi ile dikkat çekiyordu. Şirket kısa süre önce Türkiye’de resmi internet sitesinden de online alışveriş imkanı tanımaya başladı.

Zara’nın 2016 yılı dünya cirosu ise 15.4 milyar Euro oldu. 93 ülkede faaliyet gösteren markanın bu ülkelerde toplam 2 binden fazla mağazası bulunduğu belirtiliyor. 2016 yılında 51 mağaza açan İspanyol Zara yeni pazarlara da giriyor.

ZARA'NIN ALT MARKALARI NELERDİR?

Zara son yıllarda online alışveriş alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. marka iki yıl önce başlattığı çalışmayla dünyanın birçok ülkesinde online alışverişi arttırmayı hedefliyordu. “Zara’nın türkiye’den çıkıyor” iddiaları grubun bünyesindeki alt markaları da gündeme getirdi. Türkiye’de birçok noktada mağazası bulunan Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho ve Bershka gibi markaların geleceği de merak konusu oldu.

zara_maAazasA_kimin

ZARA KİMİN?

Zara, Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho gibi giyim markalarının sahibi olan Amancio Ortega yaklaşık 85 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi. Amancio Ortega'dan resmi kayıtlara göre daha zengin olan tek kişi ise 90 milyar dolar üzerindeki servetiyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates, onları Amazon'un sahibi Jeff Bezos takip ediyor. 81 yaşındaki Amancio Ortega'nın zenginler yolculuğu kolay olmadı. Multimilyarder iş adamının hayat hikâyesi, 1936 yılında İspanya'nın Busdongo de Arbas kasabasında başladı. Babası demiryolu işçisi olan Ortega, 14 yaşında geldiğinde ailece A Coruna'ya taşınmalarının ardından liseyi bırakıp bir konfeksiyon atölyesinde çalışmaya başlayarak tekstil işini öğrenmiş.

36 yaşına geldiğinde La Maja mağazasındaki robdöşambrların bir benzerini üreterek satmak için Goa isimli bir firma kuran Ortega yavaş yavaş işleri büyütmeye başlıyor. Ardından La Maja isimli bir moda evine geçen Ortega, burada dikim ustalığının inceliklerini öğreniyor ve sektörün müşteriye dayattığı moda anlayışından çok müşterinin modayı belirlediği bir iş modeli üzerine düşünmeye başlıyor. 2001 yılında ikinci eşi Flora ile evlenmeden önceki, 1966'da hayatını birleştirdiği eşi Rosalia Mera'yı da bu esnada tanıyor. Üvey kardeşinin evinde dikime başlayan Ortega ve ilk eşi Rosalia, o dönem evlerde ısıtma olmadığı için stil görünen robdöşambrları kapı kapı dolaşıp satıyorlar. Gecelik işini büyütmek isteyen Ortega, bir bankaya giderek kredi çekmeye karar veriyor. 2000 peseta yani yaklaşık 40 dolar borç alarak başlattığı gecelik işi, Ortega'nın şu anki servetinin kazanmasındaki ilk adım. 1986'da boşandığı, 2013 yılında da hayatını kaybedecek olan Rosalia ile balayı yaptığı Hırvatistan'ın Zadar şehrinden esinlenerek ilk markasını Zadar ismiyle kuran Ortega, daha sonra bunu Zara olarak değiştiriyor. José María Castellano isimli eski bir IBM çalışanın aldığı dış danışmanlık Ortega'nın hayatını değiştiriyor. Tüm işlemleri rakiplerinden 20 yıl önce dijitale taşıyan Zara, bu sayede verimliliğini artırmış. Diğer markaların piyasaya yeni ürün sürerek moda fikri yaratması 40 haftayı bulabilirken Ortega, kurduğu hızlı moda düzeniyle en fazla 15 gün içerisinde bunu halledebiliyor. Ortega, bilinçli bir şekilde mağazadaki ürünlerin kısa sürede stok dışı kalmasını istiyor ve böylelikle müşterinin yeniden mağazaya gelmesini sağlıyor. Ürünlerin çabuk yerine konduğunu gören müşteri de böylelikle markayı sürekli takip ediyor.

Zara son yıllarda online alışveriş alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Marka iki yıl önce başlattığı çalışmayla dünyanın birçok ülkesinde online alışverişi artırmayı hedefliyordu. “Zara Türkiye’den çıkıyor” iddiaları grubun bünyesindeki alt markaları da gündeme getirdi. Türkiye’de birçok noktada mağazası bulunan Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho ve Bershka gibi markaların geleceği de merak konusu oldu.

Zara Türkiye'den çekiliyor mu? ile ilgili etiketler Zara kapatılıyor mu internetten satış devam edecek mi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.