Yılbaşı kutlamak günah mı? Noel ile yılbaşı arasındaki fark ne?

Yılbaşı ve Noel kelimeleri yaklaşan 2022 yılı ile beraber yeniden gündeme geldi. Batıl bir kutlamadan ibaret olan yılbaşı kutlaması günah mı sorusuna cevap aranırken noel kutlaması da bir o kadar merak edilmektedir. Peki yılbaşı kutlamak günah mıdır? Noel ile yılbaşı arasındaki fark nedir?

Adetlerimizde ve kültürümüzde yer almamasına rağmen bazı kimseler tarafından kutlanan yılbaşı, dinimizce hoş görülmemektedir. Bazı kesimlerce hak yolundan sapma ve Allah'a isyan eden anlamlarının bağdaştırıldığı yılbaşı kutlamasının yanlış olduğuna inanılmaktadır.

Peygamber Efendimiz bir hadislerinde (SAV), “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031) buyurmuştur. Bu hadis-i şerifte başka kavimlere özenerek onlar gibi davranmanın aslında Müslümanlar için yasaklandığı belirtilmiştir. Yani yılbaşı kutlaması için evlerimizde çam ağacı süslemek ya da noelden dolayı hediyeleşmek, yılbaşı TV programlarını takip etmek, tombala vb. o güne özel aktivitelerde bulunmak yakışıksız olarak nitelendirilir.

Yılbaşı Kutlamak Günah Mı?

Hz. İsa Peygamberin doğumunda yıl olarak M.Ö 4 ile 6 sene önce olduğu, gün olarak da 25 Aralığı doğum tarihi olarak kabul görüp kutlayan Batı'daki kiliselerin dışında Doğu kiliseleri bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedirler. Kutlamalarda yer verilen danslar, içkiler, hindi kesmeler, ışıklandırma yapmalar ve birbirlerine çeşitli türden hediyeler vermek bir nevi gelenektir.

Yılbaşı kutlamak günah mı? Noel ile yılbaşı arasındaki fark ne?

Hristiyan kimselerin nüfusu seyrek olması nedeniyle son birkaç seneye kadar ön planda tutulmayan yılbaşı kutlamaları ne yazık ki insanların gözünün önünde olduğu televizyon dünyasında popülaritesini arttırdı. Yalnızca televizyonda olmayıp aynı zamanda Twitter, Instagram ve Facebook gibi insanların aktif oldukları sosyal medya hesaplarında da bu kutlamalara devam edildi.

31 Aralık'ı 1 Ocağa bağlayan gecede kutlamaların büyük bir coşku ile devam ettiği yılbaşı kutlamasında Müslümanların hiçbir şekilde bunlara riayet etmemesi istenilmektedir.

Yılbaşı ile Noel Aynı Şey Midir? Aralarındaki Fark Ne?

Halk arasında genellikle birçok kişi tarafından karıştırılan Yılbaşı ile Noel kavramı, birbirlerinden oldukça farklıdır. Hristiyanların inancına göre Hz. İsa Peygamberin doğum haftasında yapılan etkinlikleri kapsayan Noel'de Hindi kesme, Christmas, Noel Baba gibi Batı'dan gelen adetler öne çıkarılmaktadır. Başka dinlerin adetlerine özenerek onlar gibi davranmak, dinimizde kesinlikle yasaklanmıştır.

Yılbaşı kutlamak günah mı? Noel ile yılbaşı arasındaki fark ne? ile ilgili etiketler Yılbaşı noel
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.