Yeni Hal Yasası'nın adı bile yetti! Çarşı pazardaki meyve-sebze fiyatlarında düşüş başladı
Yeni Hal Yasası hazırlıkları ve içeriği belli olunca çarşı pazardaki sebze meyve fiyatlarında düşüş başladı. Yeni yasayla üreticiye destek artarken, stokçuluğa ve aracılığa ağır yaptırımlar geliyor; modern hallerin önü açılıyor. Hallerde fiyat artıran, stokçuluk yapana 1 milyon lira ceza verilecek. Bozulan ürünleri çöpe dökene 200 bin lira ceza uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı marketlerdeki sebze-meyve fiyatlarını düşürmek için bir takım düzenlemeler hazırlıyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜKONFED Başkanvekili Avukat İbrahim Güllü, yasa taslağının bir an önce hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
HALLERDEKİ KARTELLEŞME BİTECEK
A Haber'e konuşan Güllü, gıda fiyatlarının halkı gerçekten zor durumda bıraktığını belirtti.
Fahiş fiyatların, stokçuluğun ve aracıların üreticiden tüketiciye kadar olan tüm süreci olumsuz etkilediğini söyleyen Güllü, ürünlerin mutlaka hal sistemine girmesi gerektiğini vurguladı:
"Stokçulara yönelik yeni düzenleme ile ürünlerini çöpe dökenlere yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca, marketlerin, sebze ve meyvelerin bir kısmını aracısız olarak üreticiden almak zorunda olacak.
MARKETLERE ÜRETİCİDEN MAL ALMA ZORUNLULUĞU
Tüketicilerin hal kayıt sistemini kullanarak alış fiyatlarını takip etmeleri gerekiyor. Yeni Hal Yasası'yla haksız rekabet önleyecek ve fiyatlar daha şeffaf hale gelecek. Marketler, sebze ve meyvelerin beşte birlik kısmını aracısız olarak üreticiden almak zorunda olacak."
"Üreticiden mal almayan markete, 50 milyon lira ceza gelecek. Taslak ile toptancı hallerinin kurulmasına ilişkin izin belediyelerden alınarak, Ticaret Bakanlığı'na veriliyor. Bu şekilde, hizmet tesislerini oluşturmayan ve asgari nitelikleri taşımayan toptancı hallerinin kurulmasının engellenmesi ve modern toptancı hallerinin kurulması amaçlanıyor."
LOJİSTİK FİRELERE KARŞI ÖNLEM
"Mal bedellerinin üreticilere ödenmemesi, malların özenle korunmaması ve bozuk olması durumunda meydana gelen zararları karşılamak maksadıyla kullanılan teminatın kapsamı hal dışında faaliyet gösteren tüccarları da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Ayrıca üreticiler dışındaki kişilerin alacakları için de teminattan kesinti yapılabilmesi sağlanarak alacakların tahsilinin kolaylaştırılması hedefleniyor."