Yeni Anayasa için düğmeye basıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan "10 arkadaşımızı görevlendirdim" demişti... Komisyondaki isimler belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yeni anayasa için 10 kişilik özel bir komisyon kuruldu. 82 Anayasası’nın darbe tortularından arındırılması hedeflenirken, komisyonun başkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yürütecek. AK Parti’nin en üst düzey hukukçuları ve siyasi kurmayları bu tarihi süreçte görev aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada yeni anayasa sürecinin resmen başladığını ilan etti:
“82 Anayasası, darbe döneminin tortularını taşıyor. Milletin değil, vesayet odaklarının ürünü. Dün itibarıyla 10 hukukçu arkadaşımı görevlendirdim. İnşallah çalışmalara hızla başlayacaklar.”
KOMİSYONUN BAŞINDA CEVDET YILMAZ VAR
Yeni anayasa çalışmaları için kurulan komisyonun başkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz üstlenecek. Komisyonda AK Parti’nin hukukçu kurmayları ve tecrübeli isimleri yer alıyor.
YENİ ANAYASA KOMİSYONUNDAKİ 10 İSİM ŞÖYLE:
Cevdet Yılmaz – Cumhurbaşkanı Yardımcısı
Mustafa Elitaş – AK Parti Genel Başkanvekili
Efkan Ala – AK Parti Genel Başkanvekili
Abdullah Güler – TBMM AK Parti Grup Başkanı
Özlem Zengin – Grup Başkanvekili
Bahadır Yenişehirlioğlu – Grup Başkanvekili
Ömer Çelik – Parti Sözcüsü
Hayati Yazıcı – Genel Başkan Yardımcısı
Ali İhsan Yavuz – Genel Başkan Yardımcısı
Serap Yazıcı Özbudun – Antalya Milletvekili, anayasa hukukçusu
HEDEF: SİVİL, KAPSAYICI VE MİLLETİN ESERİ OLAN ANAYASA
Yeni anayasanın, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, sivil ve demokratik bir metin olması hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir anayasa” vurgusu doğrultusunda, tüm siyasi partilere ortak zemin çağrısı yapılması bekleniyor.
"DARBE ANAYASASI UTANCINDAN MİLLETİ KURTARACAĞIZ"
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün gerçekeleşen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yeni anayasa ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Nasıl 15 temmuz direnişi ile darbecilere meydanları dar ettiysek, nasıl cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle milli iradenin egemenliğini perçinlediysek, nasıl sandığın üzerindeki bütün vesayet gölgelerini ortadan kaldırdıysak inşallah darbe anayasası utancından da bu milleti kurtaracağız. Yapılan değişikliklerle ayıplarından geniş ölçüde arındırılan 82 anayasası maalesef hala darbe döneminin tortularını taşıyor.
Yeni ve sivil bir anayasa bu tortulardan ebediyen temizlenme, üstümüzdeki ölü toprağını tamamen atma imkanını bizlere sunacaktır. Türk siyasetinin rüştünü ispat etmesine de vesile olacak yeni anayasayı evrensel ölçüleri yansıtan eksiksiz bir hürriyetler listesi olarak aziz milletimizin ve demokrasimizin envanterine katmakta kararlıyız.
Dün itibariyle 10 hukukçu arkadaşımı görevlendirdim. Şimdi bu hukukçu arkadaşlarımız çalışmaya başlayacaklar. Bu çalışmayla birlikte de inşallah yeni anayasa hazırlık çalışmalarını yürüteceğiz. 23 yıl boyunca demokrasimizi yeni, sivil ve özgürlükçü anayasa ile taçlandırma konusundaki niyetimizi defalarca gösterdik. Ancak her seferinde muhalefetin uzlaşmaz tavrı ile muhatap oldu. Cumhur ittifakı olarak bu defa meclisteki diğer siyasi partilerinde katkılarıyla ortak bir zeminde buluşabilmeyi ümid ediyoruz."