Yapay zeka, daha doğmamış bebeklerin hayatını kurtarabilir!

Kullanım alanlarıyla hâlâ ağızları açık bırakmaya devam eden yapay zeka, daha doğmamış çocukların hayatlarını belirlemesinde büyük bir önem taşıyabilir. Tıp ve bilim uzmanlarına göre yapay zeka, erken doğum riskini tahmin edebilir...

2021'de ABD'de doğan tüm bebeklerin yaklaşık %10'u erken doğmuştur. Bu durum, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre 37. gebelik haftasından önce doğdukları anlamına geliyor.

Pretermatüre doğumlar da bebek ölümlerinin yaklaşık %16'sını oluşturmaktadır. Bunun üzerine St. Louis, Missouri'deki Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zeka kullanarak bu olasılıkları azaltmanın ve erken doğumun önüne geçmenin yollarını arıyorlar.

Hamilelik sırasında kadının rahmindeki elektriksel aktiviteyi analiz ederek erken doğumları tahmin edebilen derin bir öğrenme modeli geliştirdiler ve ardından modeli tıp dergisi PLOS One'da yayınlanan bir çalışmada test ettiler.

Yapay zeka, daha doğmamış bebeklerin hayatını kurtarabilir!

Louis'deki Washington Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği profesörü olan PhD araştırmacıları Arye Nehorai, "Önemli çıkarım, verileri 31. hafta kadar erken bir tarihte almanın ve 37. haftaya kadar erken doğumu tahmin etmenin mümkün olmasıdır" dedi ve sözlerine şu cümlerle devam etti:

"AI/Yapay zeka, erken doğum tahminiyle ilgili verilerden en bilgilendirici özellikleri otomatik olarak öğrendi"

Nehorai, ek olarak, bulguların erken doğumun sadece erken biten bir hamilelik değil, anormal bir fizyolojik durum olduğunu gösterdiğini söyledi. Çalışma sırasında araştırmacılar, rahimdeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için karın üzerinde elektrotlar kullanan elektrohisterogramlar (EHG'ler) gerçekleştirdiler. En az 26 haftalık olan 159 hamile kadından bu elektrik akımlarının kayıtlarını aldılar ve yapay zeka modelini bu veriler üzerinde "eğittiler".

Yapay zeka, daha doğmamış bebeklerin hayatını kurtarabilir! - Resim : 2

Bu verileri kadının yaşı ve kilosu, cenin ağırlığı ve birinci veya ikinci trimesterde yaşanan herhangi bir kanama gibi tıbbi bilgilerle birleştirdiler. Çalışmadaki kadınların yaklaşık %19'u erken doğum yaptı. Teorik olarak, bu kadınlardan elde edilen veriler, erken doğumu tahmin etmek için bir ölçüt olarak kullanılabilir.

Yeni araştırmadan Nehorai, "Yaklaşımımızın avantajı, inşa etmenin ucuz olmasıdır" dedi.

"Modelimiz, daha kısa EHG kayıtları ile tahminde etkiliydi; bu, modelin kullanımını daha kolay, klinik bir ortamda daha uygun maliyetli ve muhtemelen ev ortamında kullanılabilir hale getirebilir."

Araştırmacılar, bu tür bir testin yaygın olarak kullanılabilir hale gelmesinin ne kadar süreceğini söylemenin zor olduğunu söyledi.

Yapay zeka, daha doğmamış bebeklerin hayatını kurtarabilir! ile ilgili etiketler yapay zeka
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.