VKNli mükellefimiz tarafınıza e-Tebligat gönderilmiştir ne demek? e-Haciz nedir? Nasıl kaldırılır?

e-Haciz olarak adlandırılan elektronik haviz, ödemesi henüz yapılmamış eski dönemlere ait borçların yer aldığı bir haciz sistemidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da e-haciz işlemlerinin başlatılmasıyla birlikte, "e-Haciz nedir? Nasıl kaldırılır?" sorularının cevabı büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Ayrıntılar haberimizde...

Gelir İdaresi Başkanlığı e-haciz işlemlerine başladı! “VKNli mükellefimiz tarafınıza e-Tebligat gönderilmiştir. E-tebligatlarınıza https://ivd.gib.gov.tr e-teblİgatlarım menüsünden ulaşabilirsiniz” mesajı alan kişilerin hesaplarına bloke koyuluyor. Yapılan haberlerin ardından, "e-Haciz nedir? Nasıl kaldırılır?" sorularının cevabı büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Detaylar haberimizde...

VKNli mükellefimiz tarafınıza e-Tebligat gönderilmiştir ne demek? e-Haciz nedir? Nasıl kaldırılır?

E-HACİZ NEDİR?

E-haciz, geçmiş dönemlere ait borçların devlete ödenmemesi nedeniyle uygulanan bir haciz türüdür. Genellikle ödenmeyen eski dönem vergileri sebebiyle işleme giren e-haciz maaşlara kesinti olarak yansıtılır. Maaşın bir kısmına ya da tamamına borç ödenene kadar devlet tarafından el konulması normaldir. Ancak devlete ödenmesi gereken borcun miktarına bağlı olarak e-hacizin uygulama yöntemi de farklılaşabilir. E-haciz gerekirse gayrimenkul ve taşıt gibi taşınmazlar üzerinden de uygulanabilir.

E-HACİZ NASIL KALDIRILIR?

E-haciz işlemi başlatılmadan önce borçluya bir tebligat gönderilir. Bu tebligatta e-hacize dair borçluyu ilgilendiren bütün detaylar bulunur. Tebligatın gönderildiği tarihi takriben 15 gün içerisinde borcun ödenmesi durumunda e-haciz işlemi başlatılmaz. Ancak aksi gerçekleşirse haciz işlemi gecikmeden başlatılır. 15 gün süre zarfında borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılmasını sağlar. Bilgilendirilen borçlunun borcunu ödemeye dair herhangi bir girişimde bulunmaması haciz işleminin en kısa sürede başlatılmasına neden olur.

E-HACİZ KALDIRMA TALEBİ NASIL VERİLİR?

E-haciz; banka borcu, SGK prim borcu ya da vergi borcu gibi durumlarda maaş hesaplarına uygulanan bir vergi türüdür. Banka hesaplarına uygulanan e-hacizin kaldırılması için borcun tamamen ödenmesi gerekir. Vergi dairesine ya da bankaya ödenmesi gereken borcun ödenmemesi durumunda e-hacizin kaldırılması mümkün değildir. Haczin banka hesaplarına uygulanmaya başladığı süreden sonra kaldırılması için borcun tamamen ödenmesi gerekir. Borç tamamen ödendikten sonra ilgili kurumların bu durumda bilgilendirilmesi ve e-hacizin kaldırılmasına yönelik bir talebin gönderilmesi gerekir. Borcun ödenmesiyle birlikte maaş hesapları üzerindeki kısıtlamalar da kaldırılır.

Borcun tamamen ödenmesi haciz işleminin kaldırılması için gereklidir. Borç tamamen ödendikten sonra borçlunun ilgili kuruma bir dilekçe yazarak haciz işleminin kaldırılmasını talep etmesi gerekir. Bu şekilde hesaba uygulanan haciz kaldırılabilir. Borcu yoktur yazısının alınması için bankaya ya da vergi dairesine olan borcun eksiksiz bir şekilde ödenmesi gerekir. Borca ait en ufak bir tutar bile haczin kaldırılmasına engel olur.

Borcun ödenmesiyle birlikte ilgili kurum ve borçlu arasında bir yazışma süreci başlatılır. Bu sürecin normalden daha hızlı bir şekilde işlemesi için kurumdan ıslak imzalı bir belge alınabilir ve bu belgeyle ilgili bankaya başvurulabilir. Islak imzalı belgeyle birlikte bankaya giderek banka hesabındaki haczin daha kısa sürede kaldırılması sağlanır.

E-HACİZ İTİRAZ SÜRESİ NE KADAR?

Bazı durumlarda kişilerin e-haciz tebliğine itiraz hakkı bulunur. Eğer tebliğin kişilerin eline ulaşmasından önce borç ödenmişse bireyler e-haciz itiraz hakkı kazanırlar. Eğer tebliğ çekilen kimse, bu karara itiraz etmek istiyorsa, olası borcun bulunmadığını, tebliğin eline ulaşmasından önceki süreçte ödendiğini ya da itiraz sebebini 7 gün içinde yazılı bir şekilde tahsil dairesine bildirmek zorundadır. Ödenmiş olan borçların tekrar ödemesi alınamaz.

E-HACİZ BORÇ TAKSİTLENDİRME NASIL YAPILIR?

E-haciz borçlarının taksitlendirilerek ödenmesi borçluların en çok tercih ettiği yöntemler arasındadır. Ancak bu borçların taksitlendirilmesi için yapılması gereken bir takım şeyler bulunur. E-haciz işleminin uygulamaya girmesinden önce borçlulara bir tebliğ gönderilir ve haciz bu tarihten 15 gün sonra devreye girer. Bu süreçte borcun %20'lik kısmını ödeyen kimseler geri kalan miktarı taksitlendirmek için başvuruda bulunabilirler.

VKNli mükellefimiz tarafınıza e-Tebligat gönderilmiştir ne demek? e-Haciz nedir? Nasıl kaldırılır? ile ilgili etiketler Haciz e-haciz
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.