Cumhurbaşkanlığı yarışında hangi ittifak önde?

Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaramaması vatandaşların güvenini büyük ölçüde aşağı çekiyor. Areda-Survey'in araştırmasına göre, vatandaşların yüzde 52.1'i 6'lı masanın ortak bir aday çıkarabileceğine inanmıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi geri sayım sürerken 6'lı masanın henüz bir aday çıkaramaması dikkat çekiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylık için yoğun bir çaba yürütürken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylık ihtimali de devam ediyor.

Muhalefetin aday belirsizliği vatandaşların da dikkatini çekerken son anketten çarpıcı bir sonuç çıktı. Areda-Survey'in yaptığı ankete göre vatandaşlar 6'lı masanın ortak aday çıkarabileceğine inanmıyor. Ankete katılanların yüzde 52.1'i "6'lı masa ortak aday çıkarabilir mi?" sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, ortak aday beklentisinin mart ayına göre büyük düşüşe geçtiğine dikkat çekti. Selvi, "Halk en önemli gündem maddesi olarak ekonomiyi, hayat pahalılığını ve enflasyonu gösteriyor. Ama bu sorunu kim çözer diye sorduğunuzda “Muhalefet çözer” demiyor. Çünkü muhalefet güven vermiyor" ifadelerini kulandı.

Selvi'nin "Millet İttifakı için tehlike çanları çalıyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

6’lı Masa’nın ilk toplantısından bu yana cumhurbaşkanı adayı kim olacak tartışması yapıldı. Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı yoksa Kemal Kılıçdaroğlu mu sorusu soruldu ama bir aday çıkarılamadı.

Areda-Survey’in anketinde “6’lı Masa ortak aday çıkarabilecek mi?” diye sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 52.1’i “Hayır” yanıtını verirken, “Ortak aday çıkaracak” diyenlerin oranı yüzde 47.9’da kalmış. Oysa mart ayında yapılan ankette ortak aday çıkarılacağını düşünenlerin oranı yüzde 72.2 seviyesindeydi.

EKONOMİK SORUNLARI KİM ÇÖZER?

Artık söylemekten dilimde tüy bitti. Ekonomik sıkıntının yaşandığı bir dönemde “Ekonomiyle ilgili sorunları kim çözer?” sorusuna verilen yanıt, muhalefet açısından ibret verici.

Sadece Areda-Survey’in araştırmasında değil, bağımsız birçok anket firmasının araştırmasında aynı sonuç çıkıyor. Halk en önemli gündem maddesi olarak ekonomiyi, hayat pahalılığını ve enflasyonu gösteriyor. Ama bu sorunu kim çözer diye sorduğunuzda “Muhalefet çözer” demiyor. Çünkü muhalefet güven vermiyor.

Yusuf Akın’ın genel müdürü olduğu Areda-Survey’in araştırmasında, “Mevcut ekonomik sorunları hükümet mi çözer, muhalefet mi?” diye sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 32.8’i “Muhalefet çözer” derken, “İktidar çözer” diyenlerin oranı ise yüzde 47.4’e ulaştı. “Hiçbiri çözemez” diyenler ise varlığını sürdürerek yüzde 19.8 çıktı. Oysa muhalefet çözer diyenlerin oranı ocak ayında yüzde 42.3 seviyesindeydi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE HANGİ İTTİFAK ÖNDE?

Şimdi geldik anketin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bölümüne. İki aşamalı olarak sorulmuş. İlk bölümde, “Bugün cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi ittifaka oy verirsiniz?” diye sorulmuş.

Ankete katılanların yüzde 48.8’i Millet İttifakı’nın adayına oy vereceğini söylerken, Cumhur İttifakı diyenlerin oranı yüzde 51.2 oranına ulaştı. Bu oran şubat ayında birbirine çok yaklaşmıştı. Şubat ayında Millet İttifakı diyenler yüzde 49.7’yken Cumhur İttifakı diyenlerin oranı yüzde 50.3 çıkmıştı. İki ittifak arasındaki fark 0.6 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak geçen süre zarfında Millet İttifakı gerilerken, Cumhur İttifakı farkı yükseltmeyi başardı.

CUMHURBAŞKANLIĞI YARIŞI

Areda-Survey’in “Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 48.6’sı Erdoğan yanıtını verirken, Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 19.4 çıkıyor. Son dönemlerde adaylığı ön plana çıkan Kılıçdaroğlu ise yüzde 16.9’la üçüncü sırada geliyor. Onu yüzde 9.3’le Selahattin Demirtaş takip ederken Ekrem İmamoğlu yüzde 4.2’yle beşinci sırada yer alıyor. Mansur Yavaş’a İYİ Partililerin yüzde 60.3’ü oy verirken Kılıçdaroğlu’na destek yüzde 20.5 seviyesinde kalıyor. Mansur Yavaş’a HDP’lilerin ancak yüzde 2.5’i destek verirken Kılıçdaroğlu’na yüzde 11.9 oranında oy veriyor. Erdoğan’a İYİ partililerin yüzde 8.2’si, HDP’lilerin yüzde 2.2’si, CHP’lilerin ise yüzde 4.5’i oy vereceğini ifade ediyor.

İYİ Partililerin gönlünden geçen Meral Akşener’e destek ise yüzde 0.7 oranında çıkıyor. Bunda Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmadığını, başbakanlığa talip olduğunu açıklamasının etkisi bulunuyor.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Cumhurbaşkanlığı yarışında hangi ittifak önde? ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Anket
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.