Turkovac aşısı nasıl elde ediliyor? Aşının içinde ne var?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, acil kullanım onayı aldıktan sonra seri üretime geçilen ve ülke geneline dağıtımı yapılan yerli aşı Turkovac ile ilgili bilgilendirme videosunu Twitter'da paylaştı. Videoda Turkovac aşısının içinde neler olduğu ve nasıl elde edildiği anlatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı Turkovac ile ilgili bir videoyu sosyal medyada paylaştı. Videoda, “Turkovac aşısı nasıl elde ediliyor? Aşının içinde ne var?” sorularının yanıtı yer aldı.

TRT Belgesel ekranlarında yayınlanan Turkovac belgeselinden bir bölümü içeren videoda şu bilgiler bulunuyor:

"Bir aşının etkinliğini anlayabilmemiz için öncelikle virüslerin nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor. Vücuda girince koronavirüsün dikenleri anahtar görevi görür, insan hücrelerinin dışında bulunan proteinlere kenetlenirler. İçeri girdiği zaman virüs, hücreye kendini çoğaltma talimatı verir. Sonra daha fazla hücreyi ele geçirir. Bu da bizi hasta eder. Virüsü yok etmenin en etkili yolu onu kendi silahı ile vurmak, yani ölü bir virüsle. Bunun için öncelikle uygun koşullar yaratmalıyız ve virüsün biraz kafasını karıştırmalıyız.

Bu aşıyı üretmek için öncelikle bizim virüse ihtiyacımız var. Bu virüs canlı alınıyor. Bu tarafta da virüsün çoğalması için hücrelere ihtiyaç var. O hücrelerin içerisinde virüs çoğaltılıyor. Sonra virüsü oradan ayırıyorsunuz, sadece virüs kalıyor. Siz bu virüsün tamamını öldürüyorsunuz. Sıra bu ölü virüsü insan bedenine enjekte etmek için uygun karışımı hazırlamakta. Tamamen ölü olduğundan emin olduğumuz virüs kısmını aldık. Bu bir aşı olarak kullanılabilecek hale gelmeye başladı ama bunun uygun olabilmesi için vücudun savunma sisteminin 'Bak gel burada ölü virüs var' diyebileceği kadar da az miktarlarda adjuvan dediğimiz ve immün sisteme 'bak gel' diyen ürün koyuyoruz. Aşının içerisinde sadece bunlar var, başka hiç bir şey yok.

Bu karışım bağışıklık sisteminin Covid-19'a karşı hızlı ve etkili şekilde tepki vermesini sağlıyor ve antikorlarımız artıyor. İşte bunun adına aşı diyoruz."

 

 

Turkovac aşısı nasıl elde ediliyor? Aşının içinde ne var? ile ilgili etiketler Turkovac Turkovac nasıl elde edildi Turkovac içinde ne var Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.