Türkiye ile Libya arasında kritik anlaşma: Afrika'nın en büyük petrol yataklarına sahip

Türkiye, toplam 48.3 milyar varil petrol rezerviyle dünyanın 8’incisi, Afrika kıtasının ise birincisi olan Libya’da petrol arama çalışmaları için anlaşma imzaladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yapılan toplantıda Libya’nın münhasır ekonomik bölgesinde petrol araması yapılacağını açıkladı. Libya’nın deniz alanlarında başlayan petrol arama faaliyetine birden fazla Türk sismik arama gemileri katılıyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye’nin petrol arama anlaşması imzaladığı Libya, rezervler açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Toplam ihracat hacminin ortalama yüzde yetmişini ham petrol oluşturan, 7 milyona yakın nüfusu olan Libya, petrol arama faaliyetine ağırlık veriyor. Libya’nın konvansiyonel petrol rezervleri yaklaşık olarak 48,36 milyar varil olup bu konu başlığında dünyada kendisine sekizinci sırada yer buluyor.

İlk yirmide Libya dışında Afrika kıtasından Nijerya (37,4 milyar varil), Cezayir (12,2 milyar varil), Angola (8,4 milyar varil) ve Sudan (5 milyar varil) yer alıyor. Bu da Libya’yı Afrika’nın petrol zenginliği açısından birinci ülkesi haline getiriyor.
Afrika ise kıta olarak, dünyadaki petrol rezervlerinin, 2018 sonu itibariyle yüzde dokuzuna sahip.

2011’de devrilen lider Kaddafi ise petrol marketinin bugünkü halini almasını sağlayan ve dengenin alıcıdan satıcıya kaymasını sağlayan düşüncenin ilk mimarlarından olarak dikkat çekiyor.

Türkiye ile Libya arasında kritik anlaşma: Afrika'nın en büyük petrol yataklarına sahip ile ilgili etiketler Türkiye Libya Petrol anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.