Türkçe'de şiir türleri nelerdir? Lirik, epik, pastoral, didaktik, satirik şiir örnekleri

Ortaokuldan lise eğitimine kadar Türkçe ve edebiyat derslerinde gördüğümüz en önemli konulardan biri de şiir türleri. Türkçe'de şiir türleri özellikle öğrenciler tarafından büyük bir merakla araştırılıyor. İşte, Türkçe'de şiir türleri! Lirik, epik, pastoral, didaktik, satirik şiir nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Her şiir belirli bir üsluba sahip olup, belli bir konu içermektedir. Kimi şiirde aşk, kimi şiirde ise ayrılık konusu işlenir. Kimi şiir, okura özlü bir biçimde bir bilgi verirken, kimi şiir ise, birini eleştirmektedir. Türk şiirinde de farklı konular farklı türlerle ele alınmaktadır. 

Türkçe'de şiir türleri nelerdir? Lirik, epik, pastoral, didaktik, satirik şiir örnekleri

TÜRKÇE'DE ŞİİR TÜRLERİ NELERDİR?

Konularına göre belirlenen şiir türleri beş kategoriye ayrılmış olup, bu şiir türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

-Lirik Şiir
-Epik Şiir
-Didaktik Şiir
-Pastoral Şiir
-Satirik Şiir

LİRİK ŞİİR

Lirik şiir, şairin ruhunda ortaya çıkan ve yükselen heyecan duygularını, içli bir biçimde ifade eden, duygu yüklü olan şiirlere denir. Lirik şiir, toplumun neredeyse her kesimini alakadar eden, acı ya da sevinç gibi ortak olan duyguları veya özlem, ayrılık, aşk gibi kişisel duyguları coşkulu bir biçimde işler. 

LİRİK ŞİİR ÖRNEĞİ

 Bütün sevgileri atıp içimden

 Varlığımı yalnız ona verdim ben

 Elverir ki bir gün bana derinden

 Ta derinden bir gün bana ‘’ gel ‘’ desin ( Ahmet Kutsi Tecer )

EPİK ŞİİR

 Vatan sevgisi, yiğitlik, kahramanlık ve savaş ile alakalı konuları ifade eden şiir çeşidine epik şiir denmektedir. Dünya edebiyatında epik şiir türünün ilk örneklerini destanların oluşturduğu bilinmektedir. Bu şiirlerde özellikle kahramanca ve coşkun bir üslup söz konusudur. Epik şiir türlerine örnek olarak, Kalevala Destanları, Mahabarata gibi şiirler örnek verilebilir.
 Epik şiirler de kendi içerisinde doğal ve yapay epik şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal epik şiirler, toplumun geneline etki eden olaylar sonucu söylenmiş şiirlerdir. Yapay epik şiirler ise, bir şairin, topluma etki eden önemli bir vakayı, doğal epiğe benzetme yaparak ifade etmesi sonucu oluşan şiirlerdir.

EPİK ŞİİR ÖRNEĞİ

İstiklal Marşımızın dörtlüğü, epik şiire örnek olarak verilebilir:

 Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

 Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

 O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

 O benimdir, o benim milletimindir ancak. (Mehmet Akif Ersoy)

DİDAKTİK ŞİİR

Didaktik şiir, belirli bir fikri kabul ettirmek ya da belirli bir konuda bilgi vermek, nasihat etmek, ahlaki olarak bir ders vermek için yazılan, öğretici olan şiirlerdir. 

DİDAKTİK ŞİİR ÖRNEĞİ

 Dostum diye inanıp sır söyleme sakın

 Ne kadar olsa da güvenilir ve yakın

 Sırrın sende bile durup gizlenmezken

 Durur mu hiç dostunda, iyi düşün. ( Atabetü’l Hakayık )

PASTORAL ŞİİR

Pastoral şiir, orman, dağ, köy, yayla gibi doğa güzelliklerini ve bu hayata dair duyulan özlem duygusunu ifade eden bir şiir türüdür. 

PASTORAL ŞİİR ÖRNEĞİ

 Sonbahar geliyor serçe

 Yuvanı ne yapacaksın?

 Ayva çiçek açmadan önce.

 Meyvelerin içi geçecek

 Rüzgar başka çeşit esecek

 Yağmurlarla ıslanacaksın

 Halbuki ne kadar sıcaksın ( Cahit Külebi )

SATİRİK ŞİİR ÖRNEĞİ

Toplum yaşamındaki düzensizliklerin, aksayan tarafların, kişilerin türlü konulardaki beceriksizliğinin ve zayıf yönlerinin ifade edildiği yergi şiirlerine, satirik şiir denmektedir. 

SATİRİK ŞİİR ÖRNEĞİ

 Söylersin de söz içinde şaşmazsın

 Helali haramı yersin seçmezsin

 Nasibin kesilir de sular içmezsin

 Akar çaylar senin olsa ne fayda ( Pir Sultan Abdal )

Türkçe'de şiir türleri nelerdir? Lirik, epik, pastoral, didaktik, satirik şiir örnekleri ile ilgili etiketler şiir Türkçe şiir türleri
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.