Tahıl Sevkiyatı Merkezi İstanbul'da açıldı! Bakan Akar: Şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmamakta!

Tahıl krizi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülük ettiği Tahıl Koridoru ile ilgili İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı. Bakan Akar yaptığı konuşmada, "Bu merkez gemilerin takibini ve kaydını yapacak. Şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmamaktadır." dedi

Tahıl sevkiyatına ilişkin cuma günü atılan imzanın ardından süreç hızla ilerliyor.

Sürecin sağlıklı yürütülmesi için İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı. Merkezde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilileri yer alıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koordinasyonu merkezinin açılışında konuştu:

Sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Hepiniz İstanbul'a hoşgeldniz. Tüm düya için özel bir anlam tşaıyan bu merkezde sizlerle memnuniyet duyduğumuzu hemen sözlerimin başında belirtmek istiyorum. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışma enerji ve gıda krizini artırmıştır. Ukrayna'dan çıkarılamayan sorunun devam etmesi başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde kısa bir zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesi zarureti doğurulmuştur.

Tahıl Sevkiyatı Merkezi İstanbul'da açıldı! Bakan Akar: Şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmamakta!

Bu çerçevede Bakanlar seviyesinde de bir çok görüşme yapıulmış bu görüşmeler çerçevesinde "kırmızı hat" yapılmıştır.

Bu uzun ve meşakatli çalışmalar bazı ülkelerin gösterdiği farklı yaklaşımlara rağmen Cumhurbaşkanımızın, Putin'in Zelenskiy'nin ve Guterres'in çabalarıyla gerçekleşmiştir.

Merkez asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den olmak üzere 5'er kişiden oluşmaktadır.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'daki 3 limandan çıkan tahıl yüklü gemilerin tüm hareketlerini yakından izleyecek. Karadeniz'de oluşturulan koridoru kullanacak olan gemiler, gerekmesi durumunda Boğazlardan geçmeden önce denetlenecek.

Tahıl Sevkiyatı Merkezi İstanbul'da açıldı! Bakan Akar: Şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmamakta! - Resim : 2

Şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Ülkeler arasındaki anlaşma 120 gün geçerli olacak.

Türkiye'nin üstlendiği arabuluculuk rolüyle Birleşmiş Milletler'in (BM) planıyla Ukrayna ve Rusya tahılının dünya piyasalarına Karadeniz üzerinden sevk edilebilmesi için imzalar atıldı. Ukrayna'nın Odessa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından çıkacak tahıla ilişkin çalışmaların takibinin yapıldığı İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi çalışmaya başladı.

.

Tahıl Sevkiyatı Merkezi İstanbul'da açıldı! Bakan Akar: Şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmamakta! ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl koridoru Tahıl krizi müşterek koordinasyon merkezi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.